Polisten ‘Suruç Katliamı’ eylemine sert müdahale

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2021 Salı 8:33 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 10:25 am

33 kişinin öldürüldüğü Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler, katliamın 6’ncı senesinde de anıldı. Yapılan eyleme sert şekilde müdahale eden polis, plastik mermi ve yoğun şekilde biber gazı kullandı. Eylemciler darp edilerek gözaltına alındı; bazı eylemcilerin yüzünden kan aktığı görüldü.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti, gençlik örgütleri Suruç Katliamı’nın 6. yıl dönümü sebebiyle İstanbul Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde bir araya geldi.

Birgün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre; Suruç katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı anmada “Hiçbir düş yarım kalmayacak”, “Kalpler adalet için atsın” yazılı pankartlar yer aldı. Hep bir ağızdan “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Suruç katliamı… Altı yıl önce bugün 33 gencin düşlerini yok ettiler

Polis, suç unsuru içeren sloganlar atıldığını iddia ederek kitleyi uyardı, “aksi takdirde müdahale edileceği” uyarısında bulundu.

SURUÇ İÇİN ADALET İSTİYORUZ

Kitle, “Faşizme karşı omuz omuza” demeye devam etti. Halitağa Caddesi’nde bulunanlar oturma eylemi düzenledi.

Oturma eylemi esnasında yapılan açıklamada, “Katliamın hemen ardından inisiyatif kurduk, arkasındakiler araştırılsın dedik. Alanda yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştı. Katliamın hemen ardından yaralılarını hastaneye taşımak isteyenlere gaz bombası atıldı. Katliam sonrasında açılan davada ailelerin ve açıklarım hiçbir talebi dikkate alınmadı. Biz öncelikle Suruç Mahkemesi’nde dosyaya görüntülerin konmasını istemiştik. Dosyada hâlâ eksikler var. Biz olaydan hemen sonra, olay yerinin fotoğraflarını çeken şahsın bir kez olsun şüpheli olarak dinlenilmesini istedik, dinlenilmedi. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tutuklu olan tek sanığa ceza verilerek üstü kapatılmaya çalışılıyor. Biz Suruç için adalet istiyoruz” denildi.

BU BAYRAM BİZE ZEHİR OLDU

Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan’ın babası, “Bugün sözde bir bayram. Biz bayram yapacağımıza buraya keyfimizden gelmemişiz. İçimiz yanıyor, onun için gelmişiz. Bu ne kadar zor bir şey. Maalesef bu bayram bize zehir oldu. Biz altı senedir adalet istiyoruz. Türkiye’de bir adalet olmuş olsaydı bu kadar insan ıstırap çekip buraya gelmezdi, bu kadar memur burada toplanmazdı. Adalet olsaydı biz burada ne yapacaktık” dedi.

ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Hatice Özge Saadet’in ablası ise “Yüzlerce elden çığlıklar yükseldi. 6 yıl önce bugün 33 düş yolcusunun umutları, düşleri haince bir saldırıda yok edilmek istendi. Ancak Suruç’un hemen ardından yaralarımızı yalnız bırakmayanlarla bir olduk, yürüdük. Bu topraklarda adalet mücadelesi vermek bir olmak demektir. Biliyoruz ki adalet mücadelemiz engellemelere kalmadan devam edecek. Bizler de aileler olarak, burada, bir kez daha adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğimizi söylemek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

POLİSTEN MÜDAHALE: BİNALARIN İÇİNE DE GAZ SIKILDI

Eylemciler, Halitağa’dan Bahariye’deki Süreyya Operası’na yürümek için harekete geçtikleri sırada polisin sert müdahalesiyle karşılaştı; çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis eylemcileri dağıtmak için plastik mermi ve yoğun şekilde biber gazı kullandı.

Gözaltına alınan bazı eylemcilerin, yüzlerinden kan aktığı görüldü. Bazı eylemciler rahat nefes almak için binaların içlerine girerken, polis de binaların içine biber gazı sıktı.

Polis, yaşananları kaydeden basın çalışanlarını da darp etti. Darp edilen gazetecilerden Dokuz8 muhabiri Fatoş Erdoğan, elinden sakatlık geçirdi. Erdoğan, tedavisi için ambulansa alındı.