Polislere açılan 2 bin 594 ‘orantısız güç suçu’ soruşturmasından yalnızca 12 ceza çıktı

Yayın tarihi: 21 Ocak 2022 Cuma 12:48 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2022 Perşembe 2:36 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polisler hakkında orantısız güç ve zor kullanma nedeniyle başlatılan soruşturma ve verilen ceza sayılarını açıkladı. Buna göre; 2 bin 594 personelden yalnızca 12’sine ceza verildiği ortaya çıktı.

Bakan Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri esnasında milletvekillerinin bazı sorularının yanıtlarını yazılı olarak gönderdi. Komisyon toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, güvenlik güçlerinin görevini kötüye kullanmasını hakkında konuştu. Bülbül şunları sordu:

“Son beş yılda görevini kötüye kullandığı, orantısız güç kullandığı, yasalara aykırı müdahalede bulunduğu için hakkında işlem yapılan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli sayısı kaçtır? Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasa Teklifi ile kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere silah kullanma dahil geniş yetkilerin verildiği bekçilerin kaç şiddet olayına karıştı ve kaçı hakkında işlem yapıldı?”

ORANTISIZ GÜÇ SUÇUNDA YALNIZCA 12 PERSONEL CEZALANDIRILDI

Soylu, Bülbül’ün sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“İşkence ve kötü muamele nedeniyle 881 personel hakkında disiplin cezası uygulanmış, 731 personel hakkında ise yapılan soruşturmalar devam etmektedir. Orantısız güç kullanımı zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu iddialarıyla ilgili olarak 2 bin 594 personel hakkında soruşturma açılmış, 12 personel hakkında çeşitli cezalar verilmiş, 36 personel hakkında yapılan soruşturmalar devam etmektedir.”

283 ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİSİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

“Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli Çarşı ve Mahalle Bekçileri hakkında son bir yılda şiddet olayları kapsamında 283 personel hakkında işlem yapılmıştır. Jandarma personeline yönelik son beş yılda işkence ve kötü muamele nedeni ile 108 başvuru yapılmış, başvurularına yönelik yapılan adli/idari soruşturma sonucunda 84 başvuru asılsız olarak sonuçlanmış, 2 başvuru sonucu kolluk kuvveti ceza almış, 22 başvurunun adli/idari soruşturması devam etmektedir.”

Çağlayan Adliyesi önünde polise bıçaklı saldırı: Saldırgan vuruldu!

Enes Kara eylemine polis müdahalesi: Gözaltına alınan ve yaralananlar var