Polis tarafından görüntü alması engellenen Keleş’ten dayanışma çağrısı

Yayın tarihi: 11 Kasım 2021 Perşembe 6:48 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı 3:41 pm

Danıştay, emniyetin kamusal olaylarda ‘ses ve görüntü kaydı alınmasını engellemek için’ yayınladığı genelgeye ‘dur’ dedi. Emniyetin genelgeyi gerekçe göstererek müdahale ettiği TELE 1 editörü Sultan Eylem Keleş, TELE 1’e açıklama yaptı. Keleş, sahadaki dayanışmaya işaret etti.

TELE 1 editörü Sultan Eylem Keleş, emniyetin 30 Nisan 2021 tarihinde ‘ses ve görüntü kaydı alınmasını engellemek için’ yayınladığı genelgeye ilişkin Danıştay’ın verdiği karara ilişkin konuştu. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda sahada çalışan ve aynı zamanda TELE 1 editörü olan Keleş, “Bizim sahadaki dayanışmamız ancak bu engellemelerin karşısında durabilir” dedi.

Keleş TELE 1’den Ali Çadırcı’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün Danıştay, Emniyet’in genelgesine ilişkin durdurma kararı verdi. Bu genelge 1 Mayıs’tan önce yayımlanmıştı ve 1 Mayıs’ta sahada çalışan gazeteciler bu genelge gerekçe gösterilerek engellenmişti. Ben de bu gazetecilerden bir tanesiydim. Biz o dönemde de söyledik, bu genelge bir hukuki garabettir. Çünkü anayasal güvence altında olan hak ve özgürlükler Emniyet’in keyfi genelgesiyle ortadan kaldırılmaz demiştik. Bugün gelinen aşamada hukuki mücadelemiz sonuç verdi. Bu genelge durduruldu. Bugün hukuk da bizim yanımızda. Ancak biz biliyoruz ki gazetecilerin engellenmesi ne bu genelge ile başladı ne de bu genelgenin sonlandırılmasıyla da ortadan kalkacak. Bizim sahadaki dayanışmamız ancak bu engellemelerin karşısında durabilir.”

NE OLMUŞTU?

Emniyet Genel Müdürlüğü, yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istemişti. Danıştay, emniyetin genelgesine ‘dur’ diyerek haberleşme hürriyetinin kısıtlandığına hükmetti.

Danıştay 10. dairesi, Emniyet genelgesi ile kararlaştırılan toplumsal olaylarda halkın kamera ile görüntü çekmesinin yasaklanmasının haberleşme hürriyetini kısıtladığına hükmetti. Oy birliği ile alınan kararda bu kararı ancak kanunla yapılabileceği belirtildi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verilmişti. Genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği öne sürülmüştü. Emniyet’in yayınladığı genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verilmişti.

Danıştay, Emniyet’in genelgesini hukuksuz buldu