Polis bariyerini aşan kalabalık Ayasofya’ya koştu, sosyal mesafe hiçe sayıldı

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2020 Cuma 9:22 am - Güncelleme: 24 Temmuz 2020 Cuma 1:00 pm

Bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya’nın çevresinde dün akşam saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. Saat 10.00’dan itibaren güvenlik noktalarından geçirilerek alana alınacak katılımcılar, bariyerleri aşarak Ayasofya’ya doğru koştu, sosyal mesafe hiçe sayıldı.

Sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişi bir araya gelerek tekbir ve salavatlar eşliğinde Beyazıt’tan Ayasofya’ya doğru yürüyüşe geçti.

Sağlık Bakanı Koca uyardı: Salgın boyunca oluşan en büyük kalabalık Ayasofya’da toplanacak

Ayasofya’ya girmek isteyen vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturmaya başladı. İlerleyen saatlerde bariyer önündeki kalabalık arttı. Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalık koşarak Ayasofya’ya ilerledi.

Ayasofya’nın, yeni “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” adını taşıyan tabelası dün partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın iç kısmında 500 davetli namaz kılacak, cuma namazını kılmak isteyenler dışarıdaki alanlarda olacak.

GİRİŞLER DURDURULDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya “Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN AYASOFYA’DA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar Kısıklı’daki konutundan çıkarak, Ayasofya’ya saat 12.05’de geldi.

Erdoğan’ın yanı sıra camiye, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli de geldi.

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Türkiye’de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunurken UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alıyor.

Sağlık Bakanı Koca uyardı: Salgın boyunca oluşan en büyük kalabalık Ayasofya’da toplanacak

Camideki din hizmetleri, Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülecek. Restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine getirecek. Camiyi yerli ve yabancı turistler ücretsiz ziyaret edebilecek.

Zemini halı ile kaplanan camide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaikler kapanacak, namazdan sonra tekrar açılacak.

İstanbul ulaşımına Ayasofya düzenlemesi! Bazı hatlar durduruldu…