Polimetre.com Araştırması: Koronavirüsün yayılma hızı arttı; öldürücü etkisi azaldı

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2020 Salı 4:22 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2020 Salı 4:23 pm

Veri madenciliği analisti ve polimetre.com’un kurucusu M. Günal Ölçer’in yaptığı araştırma koronavirüsün yayılma hızını arttırdığını ama öldürücü etkisini azalttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye toplam ölüm sıralamasında 23’üncü, vaka sayısında ise 18. sırada bulunuyor.

Veri madenciliği analisti ve polimetre.com’un kurucusu M. Günal Ölçer’in koronavirüsün ‘yayılma hızı’ ve ‘öldürücü etkisi’ parametrelerinin yere ve zamana göre değişikliğini gösteren araştırmasını yayımladı.

Araştırmaya göre, virüs 26 Nisan – 23 Ağustos haftaları arasında dünya genelinde yayılma hızının yüzde 222 artırırken (548 binden, 1 milyon 768 bine), öldürücü etkisi aynı haftada yüzde 75 azaldı.

 

‘TÜRKİYE’DE DE YAYILMA HIZI ARTTI, ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ AZALDI’

Araştırmaya göre Türkiye, toplam ölüm sıralamasında 23’üncü, vaka sayısında ise 18. sırada bulunuyor.

Araştırmada, Asya kıtasının genelinde ve Türkiye’de de virüsün öldürücü etkisi azaldığı belirtildi. Yayılma hızı arttığını ortaya koyan araştırmada, Türkiye’nin incelenen ülkeler arasında sadece Birleşik Krallık’a benzer bir durumda olduğuna dikkat çekildi.

26-Nisan Haftasında yüzde 4.2 olan ‘virüsün öldürücü etkisi’ 23-Ağustos’ta yüzde 1.9′ a kadar gerilediği belirtilen araştırmada, aynı dönemde haftalık vaka sayılarının da 25,444’den 8,915’e düştüğü kaydedildi.

Araştırmada bu verilerin olumlu olduğu ancak güvenilir olduğunu kanıtlamak için Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı bilgileri detaylandırarak, şeffaflaştırması gerektiğine vurgu yapıldı.