Plüton’un üzerindeki kalp deseninin nasıl oluştuğu ortaya çıktı

Yayın tarihi: 17 Nisan 2024 Çarşamba 10:13 am - Güncelleme: 17 Nisan 2024 Çarşamba 10:13 am

Plüton’un üzerindeki kalp deseninin 640 kilometre genişliğinde ve yüzde 15’i kayadan oluşan bir nesneyle çarpışmasının ardından oluştuğu ortaya çıktı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin(NASA) uzay aracı New Horizons’un 2015 yılında Plüton’un yanından geçerken tespit ettiği “Tombaugh Regio” ismiyle bilinen kalp deseninin nasıl oluştuğu ortaya çıktı.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kalp deseni , Plüton’un 640 kilometre genişliğinde, yüzde 15’i kayadan oluşan bir nesneyle çarpışması sonucu oluştu. Araştırmaya göre, nesne Plüton’un yüzeyini kısmi bir darbeyle parçaladı.

Çarpan cismin çekirdek kısmı, muhtemelen kalbinin düzgün buz tabakaları altında hala orada bulunuyor.

BUZLU GÖZYAŞI DAMLASI

Ortaya çıkan şekil, tipik çarpma kraterine benzemek yerine, buzlu bir gözyaşı damlası gibi görünüyor.

Araştırmacılar bu senaryoyu Plüton’un yüzeyindeki etkileri ve ortaya çıkan oluşumları simüle etmek için bilgisayar modellerini kullanarak belirlediler.

Bilimsel olarak Tombaugh Regio olarak bilinen Plüton’un kalbi, açık rengini nitrojen buzundan alıyor.

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda profesör olan çalışmanın yazarlarından Erik Asphaug, Güneş sisteminin uzak noktalarındaki buzlu cisimler arasındaki etkilerin güneşe daha yakın olanlara benzemediğini söyledi .

Araştırmacılara göre eğer Plüton’un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölge dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru kayardı.

Ancak ekvatora yakın konumu, bu teorinin geçersiz olduğunu gösteriyor.

Starlink tam güneş tutulmasını uzaydan görüntüledi

Plüton’un üzerindeki kalp deseninin 640 kilometre genişliğinde ve yüzde 15’i kayadan oluşan bir nesneyle çarpışmasının ardından oluştuğu ortaya çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ