Plastik atık kirliliği için plan imzalandı

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2019 Pazartesi 3:24 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2019 Pazartesi 3:24 pm

Amerika hariç dünyadaki hemen hemen her ülke plastik atık kirliliğinin önüne geçmek için yasal olarak bağlayıcı bir plan imzaladı.

Birleşmiş Milletler 186 ülkenin Cuma günü bir amlaşmaya vardığını açıkladı; bu da plastik atıkların ülkelerin sınırlarının dışında izlenip gözlemleneceği anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan Rolph Payet, Basel Konvansiyonundaki değişikliği “tarihi” olarak nitelendirdi.

Payet, halen bozulmamış toprağı karıştıran, okyanusları kirleten ve vahşi yaşamı dolaştıran – bazen ölümcül sonuçlarla, plastikte daha iyi düzenlenmiş bir küresel ticaret yaratılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Bay Payet; ‘Plastik, dünyanın geri kalanına güçlü politik sinyal gönderiyor- özel sektör için, tüketiciler için – bir şey yapmamız gerekiyor.’ dedi.

“Ülkeler, yerde gerçek eyleme dönüşecek bir şey yapmaya karar verdiler”

Anlaşma sağlık, teknoloji, havacılık, moda, yiyecek ve içecek gibi çok çeşitli sektörlerde kullanılan ürünleri etkiliyor.

Payet, ülkelerin anlaşmaya bağlı kalmanın kendi yollarını bulmaları gerektiğini söyledi.

ABD gibi imzacı olmayan birkaç ülke bile, imza atmış ülkelere plastik atık gönderdiklerinde etkilenebilirler.

Sayın Payet, ilk olarak Eylül ayında sunulan girişime liderlik etmesi için Norveç’e kredi verdi. O zamandan onaylamaya kadar geçen süre geleneksel BM standartlarına göre oldukça hızlıydı.

Payet, “Yasal olarak bağlayıcı olduğu anlamıyla tarihi bir çerçeve” dedi. “Onlar [ülkeler] bu önlemleri uygulamak için mevcut bir uluslararası aracı kullanmayı başardılar.”

Payet, “Plastik atıkların ithalatı ve ihracatı için şeffaf ve izlenebilir bir sistem olacak” dedi.

Ulusal Coğrafi Bozulmamış Deniz Gezileri Seferi’nin lideri olan Paul Rose, dünya çapında plastik kirliliği hakkındaki kamuoyunu değiştirmenin müzakerelerde olumlu bir rol oynadığına inandığını söyledi.

Rose; “Pasifik Adaları’ndaki ölü albatroslu piliçlerin, mideleri açık ve içindeki tanınabilir tüm plastik nesnelerin ikonik görüntüleriydi ve en son olarak, nano partiküllerin kan-beyin bariyerini geçtiğini keşfettik ve plastiğin içimizde olduğunu kanıtlayabildik ”dedi.

“Cennete plastik atmayı bırak!” Başlıklı çevrimiçi bir dilekçe geçtiğimiz hafta yaklaşık bir milyon imzayı çekti.

Birleşmiş Milletler’e göre, plastik kirliliği, okyanuslarda bulunan yaklaşık 100 milyon ton plastikle, salgın oranlarına ulaştı. Bunun yüzde 80 ila 90’ı kara kaynaklı.