Plastik atık ithalatıyla ilgili karar baskıyla kaldırıldı iddiası

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2021 Cumartesi 4:41 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2021 Cumartesi 4:43 pm

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Türkiye’de plastik ambalaj türü atıkların ithalatını yasaklayan kararın ‘Ankara’daki tesirli çevrelerin baskısı sonucunda kaldırıldığını’ iddia etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre örgütü Greenpeace’in araştırmasının ardından günlük hayatta sıklıkla kullanılan etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıkların ithalatını yasaklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili, “Artık plastik atık ithalatında en büyük paya sahip olan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıklar ithal edilemeyecek” demişti.

Ancak yasağın ‘Ankara’da tesirli çevrelerin baskısı’ sonucunda kaldırıldığı iddia edildi. İddiayı ortaya gazeteci Candaş Tolga Işık, sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımında şunları kaydetti:

“Ankara’da tesirli bir takım çevreler baskı yapıp bu yasağı kaldırtmaya çalışıyordu. Ne yazık ki başardılar! 3 kuruş para için memleketine bu kadar düşman olabilir bir zihniyet! Türkiye’nin yarınlarını kurtaracak plastik atık ithalatı yasağı maalesef geri çekildi! @Greenpeace_Med.”

GREENPEACE RAPORU NE DİYOR?

Greenpeace’in yayımladığı raporda, geçen yıl İngiltere’deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’ye ihraç edildi ve yasa dışı olsa da toplanıp yakıldı. Raporda İngiltere’nin 2020 yılında Türkiye’ye ihraç ettiği plastik atıkların 210 bin ton civarında olduğu kaydedildi.

Atıkların Türkiye’de geri dönüştürülmek yerine, bir kısmının yollara, tarlalara ve su kaynaklarına atıldığı ve buralarda yakıldığı görüntülerle tespit edildi. Araştırmacılar rapor için Adana’daki 10 çöp sahasını inceledi ve İngiltere’de faaliyet gösteren Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Lidl ve Marks & Spencer gibi süpermarketlere ait plastik poşetler ve yine bu şirketlerin ürünlerini buldu.