Plajı, çöpleri denize bırakarak temizlediler

Yayın tarihi: 15 Kasım 2021 Pazartesi 9:38 am - Güncelleme: 7 Şubat 2022 Pazartesi 2:40 pm

Danimarka’nın Slagelse kasabasında plajdaki yosun ve plastik denize atılarak ‘temizlendi.’ Temizlik için 1 milyon Danimarka kronundan fazla para harcanarak buldozer tutuldu.

Danimarka’nın Slagelse kasabasındaki plaj ‘temizliği’ tepki topladı. Buldozerle kumdaki çöpler yaz boyunca haftada iki kere toplanıp denize atıldı.

Independent Türkçe’nin kamu yayıncısı DR’dan aktardığı videoda buldozerin denize birkaç metre girip topladığı malzemeyi boşalttığı görülüyor.

Oşinografi (okyanusları ve denizleri inceleyen bilim dalı) profesörü Torkel Gissel Nielsen, uygulamanın “aptalca” olduğunu söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI BU YÖNTEMİ SAVUNDU

Bir başka oşinografi profesörü Katherien Richardson da Nielsen’e katıldığını ifade etti. Denize atılan çöpün kısa bir süre sonra plaja tekrar geldiğini belirten Richardson, kumu sürekli kazmanın ekosistemdeki organizmalara zarar verdiğini kaydetti.

Belediye Başkan Yardımcısı Villum Christensen ise yöntemi savundu. Christensen plaja giden kişilerin, bölgenin Güney Avrupa’daki tatil yerleri gibi “tertemiz” olmasını istediğini söyledi. Büyük plastik parçalarının denize atılmadığını iddia eden Christensen, sigara izmariti ve diğer küçük plastiklerin her türlü denize gittiğini öne sürdü.