Piyasaların gözleri Merkez Bankası’nın faiz kararında!

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 11:26 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 11:26 am

Piyasalarda gözler Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararında. Ekonomistler ise Merkez Bankası’nın açıklayacağı kararda herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor.

Piyasalarda gözler Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararına çevrildi. Küresel faiz artışları ve temmuzda yüzde 80’e dayanan resmi enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün politika faizini art arda sekizinci kez sabit tutarak yüzde 14 seviyesinde bırakması bekleniyor.

Faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14’e çeken TCMB, son yedi toplantısında enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizini değiştirmedi.

Merkez Bankası 7. defa pas geçti

7 KEZ PAS GEÇTİ ENFLASYON TIRMANDI

Geçen yıl kasım ayı itibarıyla hızla yükselişe geçen enflasyon, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusundaki faiz indirimlerinin ardından TL’nin keskin değer kaybetmesiyle rekor seviyelere tırmandı. TL dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 27 değer kaybederken artan enerji maliyetleri de fiyat artışlarını körükledi.

Bu gelişmeler ışığında TCMB, faiz kararını bugün saat 14.00’de açıklayacak. Ancak bugünkü toplantıda TCMB’den politika faizi adımı beklenmiyor. TCMB, önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarına dair bir sinyal de vermiyor. Öte yandan likidite yönetimi gibi adımların atılıp atılmayacağı ise PPK metninden izlenecek.

DÖVİZ PİYASALARINDA SON DURUM

Dolar: 17.97 TL

Euro: 18.27 TL

Sterlin: 21.63 TL