DeepSeek R1, Çinli yapay zekâ girişimi DeepSeek tarafından geliştirilen mantık modelinin adı. Batılı rakiplerine kıyasla daha uygun maliyetle üretilebilen, eğitilebilen ve işletilebilen bu model, aynı zamanda açık kaynak kodlu olarak kullanıcılara sunuluyor. İsteyenler, DeepSeek'i indirip kendi sistemlerinde çalıştırabiliyor. DeepSeek'e Apple ve Google Play mağazalarından ya da DeepSeek.com üzerinden erişmek mümkün.

DÜŞÜK İŞLEM MALİYETİ İLE ÖNE ÇIKIYOR
DeepSeek, rakiplerinden çok daha düşük maliyetle aynı işlemleri yapabilmesiyle dikkat çekiyor. Bunun sırrı, aldığı her sorguda yalnızca en ilgili model bölümlerini işleyerek işlem gücünü ve dolayısıyla işlem başına maliyeti azaltmasında yatıyor.

iOS 18.3.1 güncellemesi geliyor!  İşte gelecek özellikler iOS 18.3.1 güncellemesi geliyor! İşte gelecek özellikler

NVİDİA İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR
Yapay zekâ teknolojileri, büyük ölçüde Nvidia'nın ürettiği grafik işlem birimlerine (GPU) dayanıyor. CPU'lara kıyasla çok daha hızlı işlem yapabilen GPU'lar, hem yapay zekâ hem de kripto para madenciliği için vazgeçilmez. Nvidia, teknoloji devlerinin yapay zekâ yatırımları sayesinde büyük bir değer artışı yaşadı. Ancak DeepSeek'in aynı işlemleri çok daha az GPU ile gerçekleştirebilmesi, Nvidia'nın gelecekteki GPU talebini olumsuz etkileyebileceği için şirketin hisse fiyatlarında düşüşe neden oldu.

DEEPSEEK'İN KURUCUSU
DeepSeek, 2023 yılında Çin’in güneydoğusunda yer alan Hangzhou şehrinde Liang Wenfeng tarafından kuruldu. Bilişim ve Elektronik Mühendisliği mezunu olan 40 yaşındaki Wenfeng, aynı zamanda DeepSeek’e destek veren yatırım fonunun kurucusu. Nvidia’nın Çin’e ithalatını yasakladığı A100 çiplerinden yaklaşık 50 bin adet depoladığı belirtilen Wenfeng, bu çipleri daha ucuz yerel çiplerle destekleyerek DeepSeek projesini hayata geçirdi.

GÖRSEL ÜRETİMİNDE DE İDDİALI
DeepSeek, yapay zekâ alanında ABD’nin üstünlüğünü sona erdirmeyi hedefliyor. Şirket, son modeli Janus-Pro’nun OpenAI’ın DALL-E modelinden daha başarılı olduğunu duyurdu. Ayrıca, Janus-Pro-7B adını verdiği son teknoloji ürünü görsel üretim modelini de tanıttı. Bu ürün de DeepSeek-R1 gibi açık kaynaklı ve ücretsiz olarak sunuluyor.

Kaynak: Haber Merkezi