Soru Üstüne
Soru adlı yapıtmın temel izleği soru sormaktı.(1) Soru deyip geçmemeli. Çünkü doğru soru var, yanlış soru var. Soru, belli bir birikimle elde edilen bir yeti. Tarihe baktıkta doğru soruların yerleşik yapıları alüst ettiğini görürürz. Sümerlerden başladı, M.Ö. 6 yüzyıla kadar mitoloji yaşadı. Toplumsal yapı, mitoljik değerlere göre oluşturuldu. Mitolojiyle pekiştirilen toplumsal bilinç, insanı kıskıvrak etti.
Milet Okulu
M.Ö. 6 yüzyılda Milet Okulu şu filozoflardan oluşur, Thales... Anaksimandos... Anaksimenes.... Bu filozoflar yerleşik-mitolojik doğa anlayışına karşı, doğaya sordukları sorularla insanlığı kıpırdattılar. Milet Okulu filozofları, yinelemek zorunlu, doğaya materyalist açıdan baktılar. Bu bakış açısının getirdiği sorular aristokrat düzeni bozdu. Böylece tarihin ilk aydınlanması yaşandı... Soru soruları getirdi. Sofistlerle insan felsefesi başladı.
Soruların Savaşı
17. Yüzyıl aristokrasiye karşı soruların savaşıdır. Galileo... Gasendi... Decartes... Bacon bilim filozoflarıdır. Hem felsefede hem bilimde sorular devrimleri başlatmıştır.
Diyalektik Materyalizm
Toplum, olgular Antik Çağ’ın toplumu değildi. Çelişkiler, çatışkılar yaşanıyordu. Kapitalizmle birlikte yeni bir sınıf doğmuştu. İşçi sınıfı... yeni bir düşünme yöntemi... yeni bir mantık zorunluydu. Diyalektik düşünce Antik Çağ’da Herakleitos’la başlar, Hegel’le düşüncenin odağı olur. Ancak bu düşünce yönetim idealisttir. Diyalektik düşünce Rousseau’dan Marks’la Engels’e geçer. Marks’la Engels, diyalektik materyalist temele oturtur.
Kapitalizmin Kokusu
Kapitalist ideologlar şunu bilir. Aristokrasi sorularla yıkıldı, Kapitalizm de sorularla yıkılacakç. Bu yüzden soruları engelledi. Bir de önemli nokta şu. Kapitalizm, bilince parça parça yansır. İnsan kapitalizmi bütünlüğü içinde göremez. Kapitalizm bütünlüğü içinde görebilmek için diyalektik materyalizmi görmek gerekir.
Sorular
Son olaylar üstüne sorular
- Kapitalizmin yarattığı sorunlar kapitalizmle çözülür mü
- Çözülecek sorun ne... Pkk sorunu mu çözülecek, Kürt sorunu mu çözülecek
- Tarih, kendi başına oluşan bir kategori midir
- Sorun çözülüyor diye doşalan politikacıya soru, sizin işiniz ne
- Yeni paradigma ne anlama geliyor, Bu yeni paradigmada hangi sınıfın paradigması egemen
- Yeni paradigma işçi sınıfının konumu
Pirinçteki Taş
Eskiden... 50’li, 60’lı yıllarda evde pilav için 250 gram pirinç alınırdı bakkaldan. Evde pirinç çok özenle taşından ayıklanırdı. Pirinç doğru ayıklanmazsa pilav yerken diş kırılabilirdi. Burdan yola çıkarak söylüyorum... her düşünceyi, her öenriyii, her çözümü pirincin taşını ayıklar gibi ayıklayın.
1. Cengiz Gündoğdu, Soru, İnsancıl Yayınları, İstanbul 1998