Sivas Kangal'da bulunan Pınargözü köylülerinin iddiasına göre araziler Koç Holding'e ait Demir Export şirketi tarafından alınmak istendi. Şirket, köylülerin iddiasını yalanladı.

Sivas'ın Kangal ilçesi Pınargözü köylüleri ile Demir Export şirketi karşı karşıya geldi. Köylülerin iddiasına göre, şirket arazileri almak istedi, arazisini satmak istemeyen köylüleri de tehdit etti. Köylüler ile şirket ilk kez karşı karşıya gelmiyor. Köylüler daha önce de şirketin sulara müdahale ettiğini ve içme sularına arsenikli su karıştırıldığını iddia etti. Köylüler bu iddiayı yargıya taşıdı. Söz konusu iki iddiayı Demir Export Şirketi'ne sorduk. Şirketin TELE 1'e yaptığı açıklama şöyle: "Son dönemde Sivas’ın Kangal ilçesi Pınargözü köyündeki faaliyetlerimize ilişkin yayın organlarında yer alan gerçekten uzak ve manipülatif haberleri üzüntüyle takip etmekteyiz. Madencilik sektöründe 1957 yılından bu yana faaliyet gösteren bir şirket olarak bilinmesini isteriz ki; tüm madencilik faaliyetlerimizi ilgili mevzuata uygun şekilde yürütmekteyiz. Ayrıca işletmelerimizin bulunduğu tüm bölgelerde toplumsal hassasiyet ve beklentileri gözeterek, o bölgede toplumsal ve ekonomik kalkınmayı desteklemekteyiz."

ŞİRKET KAMULAŞTIRMA DEDİ

"Hestaş Madencilik A.Ş. tarafından faaliyetleri sürdürülen Çetinkaya Demir İşletmemizin ruhsat sahasında tespit edilen rezervin üretilebilmesi, faaliyetini sürdürebilmesi ve istihdamın devam edebilmesi için 13 taşınmazın satın alınması yoluyla şirketimizce devralınması veya kamulaştırılması ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda Haziran ayında öncelikli olarak Maden Kanunu’nun 46/5. maddesi uyarınca taşınmaz sahiplerine görüşme davetleri iletilmiş, “Kamulaştırma işlemine gerek kalmaksızın taşınmaz bedelinin şirketimizce ödenerek satın alma gerçekleştirilebileceği” yönünde bilgilendirme yapılmış ancak maalesef yapılan görüşmelerde tüm iyi niyetli çabalarımıza karşın anlaşma sağlanamamıştır."

KAMULAŞTIRMA KANUNU GEREKÇE GÖSTERİLDİ

"Bilindiği üzere madencilik faaliyetlerindeki kamulaştırma süreçleri Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde yürütülmektedir. Taraflar arasında taşınmazların satın alınmasına yönelik anlaşma sağlanamadığı için konu Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne aktarılmıştır. Bu kamu kurumu tarafından alınacak karara karşı ilgililerin yasal yollara başvurulabilmesi mümkündür. Yukarıda belirtildiği üzere süreç tümüyle şeffaf ve hukuka uygun olarak gerçekleşmesine rağmen, Şirketimizin kamuoyu önünde saygınlığına zarar verme kastı taşıyan, gerçek ile bağdaşmayan iddialar ve haberler hakkında her türlü yasal hakkımızı kullanmaktayız."

NE OLMUŞTU?

İddiaya göre; Sivas’ın Kangal ilçesi Pınargözü köyü sınırları içerisinde faaliyet gösteren Demir Export şirketinin faaliyetleri nedeniyle Pınargözü köyü, Taşgeçit mezrası ve Davutoğlu mezrasının içme suyu kaynakları kurudu. Bunun üzerine firma kendi oluşturduğu kaynaklardan bu köy ve mezralara su vermeye başladı. Köy sakinleri içtikleri suyun tahlil sonuçlarına ulaşamayınca 2012 yılında kendi imkanlarıyla akredite laboratuvarlara su analizi yaptırdı. Analizler sonucunda sudaki arsenik oranı olması gereken en üst seviyenin 7 katı fazla çıktı. Bunun üzerine köy sakinleri suyu içmemesi konusunda uyarıldı. Köy sakinleri ve bazı sivil toplum kuruluşları firma hakkında Kangal Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Yapılan inceleme sonrası Kangal Asliye Ceza Mahkemesi firma hakkında dava açtı. Davacı tarafın sunduğu tüm raporlara rağmen mahkeme, delil yetersizliğini gerekçe gösterip firma ve çalışanları hakkında beraat kararı verdi. Karar köy sakinlerini şoke etti. https://tele1.com.tr/akpli-belediye-28-adet-kamu-arazisini-parsel-parsel-satisa-cikardi-487452/ https://tele1.com.tr/10-hazine-arazisi-daha-erdoganin-imzasiyla-satildi-505886/
Muhabir: Alp Yanardağ