Pınar Selek patlamadan 24, beraat kararından 8 yıl sonra yine yargılanacak

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 9:07 am - Güncelleme: 22 Haziran 2022 Çarşamba 9:07 am

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını bozdu.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinin sanıklar Selek ile Öztürk hakkında verdiği beraat kararına ilişkin incelemesini tamamladı. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararı üzerine verdiği beraat kararını yerinde bulmayarak sanıkların eylemlerinin, olay tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesinde belirtilen “devlet güvenliğine karşı suç” kapsamında olduğu gerekçesiyle bozdu.

Bu kararın ardından sanıklar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanacak. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.

CHP’den Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kaftancıoğlu yanıtı: Kararınızdan dönün

PINAR SELEK KARARA İSYAN ETTİ: İNSANLIK DIŞIDIR

BBC Türkçe’ye yazılı bir açıklama yollayan Selek, “Dosyada patlamanın gaz kaçağından olduğuna dair bir çok bilimsel rapor varken, bu konuda benden tek bir ifade alınmamışken, soru bile sorulmamışken, yalnız Abdulmecit Ö. isimli bir kişinin işkence altında verdiği ama mahkemede reddettiği ‘beraber yaptık’ ifadesine dayanılarak dava açılmışken, bu şahıs benimle birlikte beraat etmişken, üstelik onun beraati kesinleşmişken, yani sadece benim beraatime itiraz edilmişken, bu karar sadece yanlış ve akıl dışı değil, insanlık dışıdır” ifadelerini kullandı.

Selek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kararın hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Gerekçeli karar daha çıkmadığı için daha fazla yorum yapamam. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim, edeceğiz.”

Yargıtay 15 Temmuz kararını bozdu askeri öğrencilere tahliye başladı