Pınar Gültekin’i canlı canlı yakıp öldüren caniye tahrik indirimi Türkiye’yi ayağa kaldırdı

Yayın tarihi: 21 Haziran 2022 Salı 9:54 am - Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı 12:20 pm

Pınar Gültekin‘i katleden Cemal Metin Avcı’ya verilen ceza ‘haksız tahrik’ indirimiyle 23 yıla düşürüldü. İndirim kararı Türkiye’yi ayağa kaldırdı.

Muğla’da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin‘i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın yargılandığı davanın 13’üncü duruşması, Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Karar çıkan duruşmada mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ise beraatine karar verdi.

Cezada indirim kararı Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Kadınlar sokağa çıktı, Siyasiler, gazeteciler, sanatçılar ve yurttaşlar tepkilerini sosyal medyadan tepki gösterdi.

Varile koyup yakmıştı! Pınar Gültekin’in katiline 23 yıl ceza

‘HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİ TANIMIYORUZ’

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Pınar Gültekin’in vahşice katledilmesine ilişkin davada çıkan kararı ve katile verilen ‘haksız tahrik’ indirimini protesto etti. Yürüyüşün ardından açıklama yapan kadınlar, Avcı’ya verilen müebbet hapis cezasının haksız tahrik indirimi uygulandığını hatırlatarak, “Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz: Kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz. Sizin bugün biz kadınlarla dalga geçer gibi, katil Cemal Metin Avcı’ya verdiğiniz 23 yıllık hapis cezasını asla tanımıyoruz. Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

‘ERKEK ADALET’

Karara sosyal medyadan tepkiler ise şöyle:

Aylin Nazlıaka: Kadın kolları ailenin yanındaydık. Böylesine liyakatsiz, hukuksuz bir kararın çıkacağını beklemiyorduk. Durumun vehametini şunu söylemek istiyorum. Katil genç bir kadını önce boğuyor, sonra bir varile koyup üzerine beton ve çimento döküyor. Bundan daha canavarca ne olabilir? Son derece can yakıcı bir karardır. Katiller açısından da son derece cesaretlendiricidir. Erkek adaletin değil gerçek adaletin günleri istiyoruz.

Tarkan’dan Pınar Gültekin tepkisi: Adalet erkekten yana değil adaletten yana olmalı!

‘İŞTE BU YÜZDEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’ 

Ayşe Acar Başaran: Pınar Gültekin iki yıl önce üniversite okuduğu Muğla’da katil Cemal Metin Avcı tarafından katledildi. İki yıldır süren davanın her duruşmasında bu cinayete dair elde olan deliller soruşturulmalıyken Pınar hakkında katilin cinsiyetçi ve hedef gösteren söylemleri konuşuldu.  Bir katil, mahkemede katlettiği kadına cinsiyetçi söylemlerle saldırarak, işlediği cinayeti meşrulaştırmaya çalıştı. “İstanbul Sözleşmesi’nin iptali iyi oldu” diyecek kadar iktidarın kadın politikasını bilen katil, elbette kurduğu her cümleyi hesaplayarak söyledi.

Sonuç olarak iktidarın güdümündeki erkek yargı karşısında bir katil bir kadını katletmesine gerekçeler sundu, kadının yaşam tarzından giyimine her şeye saldırarak kendini aklamaya çalıştı. Bu yolu seçmesi tesadüf değildi. Yargının, ülkedeki iktidarın kadın düşmanlığını biliyordu. Nitekim düşündüğü gibi de oldu, Pınar’ın katledilmesinin ikinci yıldönümünde katil Cemal Metin Avcı “haksız tahrik indirimi” aldı. İktidarın erkek yargısı, bir katille aynı zihniyete sahip olduğunu yine ortaya koydu.

İşte bu yüzden “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diyoruz. Çünkü savunmamızda da belirttiğimiz üzere sözleşme, devlet mekanizmasını da kadına yönelik şiddete karşı önlem almaya zorluyor. İktidarın sözde yasal değişiklikleriyle kadına yönelik şiddeti önleme gibi bir niyeti olmadığı apaçık ortada. İktidar, daha çok kadın katledilsin, daha çok şiddette maruz kalsın istiyor. Çünkü ancak bu yolla saltanatını sürdürecek! Ancak şunu iyi bilin ki ne susarız, ne boyun eğeriz, ne itaat ederiz! Her yerde her koşulda mücadelemiz sürecektir. Kadınlar sizi götürecek!

Bekir Bozdağ’ın “Olmaz” dediği indirim Pınar Gültekin davasında uygulandı

Pervin Buldan: Pınar Gültekin’in işkenceyle katledildiği delilerle ispatlandı. Ancak yargı katil erkeği ödüllendirerek “haksız tahrik indirimi” verdi. Bu kararla yargı kadın düşmanı olduğunu bir kez daha ilan etti. Kadın katillerini cesaretlendirmekten derhal vazgeçin! #PınarGultekinİcinAdalet

Özgür Özel: Bugün Pınar Gültekin’in katiline verilen ve hepimizin yüreğini dağlayan tahrik indirimi hukuksuzluğun geldiği noktayı göstermektedir. Bu kararlarla kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edeceksiniz? #PınarGültekinİçinAdalet

‘HUKUK CİNAYETİ’

AKP’li Şamil Tayyar: Yakılarak katledilen Pınar Gültekin’in katiline verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ‘haksız tahrik’ gerekçesiyle 23 yıla indirilmesi, hukuk cinayetidir. Yazıklar olsun. Vicdanların talebi, HSK bu kararı her yönüyle incelemelidir.

Armağan Çağlayan: Pınar Gültekin nasıl bir tahrik yapmış, gerekçeli kararda göreceğiz bakalım! Hukuk da yandaş ve eril oldu!

Tarkan: Cinayete, zorbalığa, şiddete uğramış tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Bu caniliklerin azalması için ağır, caydırıcı cezalar verilmeli. Bir kılıf ve bahane bulunup hafifletilen cezalar değil. Hukuk dediğin erkekten yana değil, adaletten, haktan yana olmalı. #PınarGültekiniçinAdalet”

Metin Solmaz: Pınar Gültekin davası herkesin davası olmalıdır. Herkesin. En azından bağırın. Sessizlik suça ortak olmaktır.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ NEDİR?

Türk Ceza Kanunu’nun 29. maddesi, haksız tahriki, kişinin haksız bir fiilin kendisinde meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlemesi halinde ceza sorumluluğunu azaltan bir ceza indirimi olarak tanımlıyor.

Pınar Gültekin’in babası Adalet Bakanlığı önünde çadır kuracak