Pınar Gültekin davası sonrası ‘ceza yasasında’ değişiklik hamlesi

Yayın tarihi: 27 Haziran 2022 Pazartesi 9:15 am - Güncelleme: 27 Haziran 2022 Pazartesi 9:15 am

Gazeteci Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında Pınar Gültekin davasından  sonra ceza yasalarında yapılabilecek değişiklikleri anlattı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi “Pınar Gültekin kararı kabine gündeminde” başlıklı yazısında kabine toplantısında haksız tahrik indirimi ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme suçlarının yeninden ele alınacağını yazdı.

“Pınar Gültekin’in katiline verilen indirim doğru” dedi canlı yayında ortalık karıştı

Abdülkadir Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Bugün kabine toplantısında gündem maddelerinden birini kamu vicdanını yaralayan Pınar Gültekin cinayetiyle ilgili verilen karar oluşturacak.
Pınar Gültekin cinayetiyle ilgili kararda uygulanan “haksız tahrik indirim” tepkiye neden olmuştu. Mahkemenin bir hukuk garabeti olan gerekçeli kararı ise tam anlamıyla tüy dikti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kabineye “tahrik indirimi”yle ilgili bilgi vermesi bekleniyor.

Aile Bakanı Derya Yanık, “Ağır tahrik sebebiyle indirim uygulanmasını kabul etmemiz mümkün değildir” diye tepki göstermişti.

BOZDAĞ’DAN KALICI ÇÖZÜM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Pınar Gültekin davasında verilen kararın vicdanları yaraladığını belirterek rahatsızlığını ortaya koydu. Bekir Bozdağ, sadece tepki göstermek yerine kalıcı düzenlemeler yapmaktan yana olan birisi. Katillerin mahkemede takım elbise giyip kravat takıp iyi hal indiriminden yararlanmasına son veren düzenlemeyi gerçekleştirmişti. Böylece mahkeme salonlarında oynanan iyi hal tiyatrosu son bulmuştu. Bozdağ, “haksız tahrik indimi” için de kolları sıvadı. Adalet Bakanlığı’nda “haksız tahrik indirimi”ni düzenleyen TCK’nın 29. maddesi üzerinde bir çalışma başlatıldı.

Bozdağ bugün kabine üyelerine haksız tahrik indimi konusunda yapılan çalışma hakkında bilgi verecek.

ÜÇ AYAKLI DÜZENLEME

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan çalışma üç ayaktan oluşuyor.

  • 1- Haksız tahrik indirimine kademelendirme getiriliyor.
  • 2- Haksız tahrik indirimi yapılması durumunda kriter net olarak belirtilecek.
  • 3- Pınar Gültekin cinayetinde olduğu gibi tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme suçuna haksız tahrik indimi uygulanmayacak.

GEREKÇELİ HUKUK CİNAYETİ

Pınar Gültekin cinayetiyle ilgili karar çıkınca keşke mahkemeden Pınar Gültekin’in katiline haksız tahrik indirimi uygulanmasaydı demiştim. Şimdi de keşke mahkeme böyle bir gerekçeli kararın altına imza atmasaydı diyorum.

CANAVARCA HİSLE DEĞİLMİŞ

1- Gerekçede katil Cemal Metin Avcı’nın canavarca hisle hareket etmediği ifade ediliyor. Bir kadını öldürmek, diri diri yakmak, üstüne beton dökmek canavarca bir his değil de masum bir eylem mi?

Ne yapmalıydı, Münevver Karabulut cinayetinde olduğu gibi önce testereyle mi kesmesi gerekiyordu?

2- Adli Tıp Kurumu’nca, “Kişinin hayattayken yangına maruz kaldığının kabulü oybirliği ile ek mütalaa olur” deniliyor. Ancak mahkeme Adli Tıp Kurumu’nun oybirliğiyle aldığı kararı değil, Cemal Metin Avcı’nın ailesinin Adnan Menderes Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyelerinden aldığı mütalaayı esas almış. Mahkeme ona inanmak istemiş.

SAĞLIKÇI DEĞİLMİŞ BİLEMEZMİŞ

3- Gerekçeli kararda, “Sanığın uzun süre eziyet çektirerek öldürme delili yok. Hemen öldürmek istedi” diye bir bölüm var. Cinnet geçirirsiniz. Öldürme amaçlı yakmamış. Ne amaçla yakmış? Yaşatmak amaçlı mı? Delilleri yok etmek amaçlı olarak yakmış:

“Maktulün boğazını sıkarak maktulü öldürmeye kalktığı ve eylemini bir an önce tamamlamak istediği, eziyet çektirme kastının bulunması halinde uzun süre eylemini devam ettirmesinin gerektiği, sanığın profesyonel bir sağlık personeli olmadığı da gözetildiğinde maktulün boğazını ölümü gerçekleştirecek nitelikte kırık oluşmasına neden olacak kadar sıktıktan sonra maktulün henüz ölmemiş olduğunu bilemeyebileceği…” deniliyor.

Her katil eğer sağlıkçı değilse bu gerekçeye göre haksız tahrik indiriminden yararlanır.

Ey katiller, aynı zamanda sakın sağlıkçı da olmayın.

ŞANTAJIN DELİLİ VAR MI

4- Pınar Gültekin için şantaj yaptı, para istedi deniliyor. Pınar Gültekin’in telefonları 2 yıl geriye doğru incelendi. Bu yönde bir mesaj, video tespit edilebildi mi?

BIÇAK YOK

5- Cemal Metin Avcı, Pınar Gültekin için, “Bana bıçak çekti, yaraladı yoksa öldürmeyecektim” diyor. Ama vücudunda yara izi tespit edilmemiş, olay yerinde bıçak bulunmamış.

6- Cemal Metin Avcı, Pınar Gültekin için “Beni hemcinsleriyle ilişkiye soktu, videomu çekti” diyor. O yönde ne bir şikâyette bulunmuş ne bu yönde vücudunda bir tespit söz konusu.

AİLEYE BERAAT GARABETİ

Tabii bir de delillerin yok edilmesinde yanında olan kardeşi Mertcan Avcı başta olmak üzere ailesinin durumu. Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis istediği Mertcan Avcı’yı ve delillerin yok edilmesini sağlayan ailesini ise beraat ettirdi.

Pınar Gültekin davasında gerekçeli karar: Yakma fiili eziyet çektirmeye yönelik değil!