Pili yenilenmiş bir iPhone yenisinin yerine geçer mi?

Yayın tarihi: 3 Şubat 2021 Çarşamba 8:30 am - Güncelleme: 2 Şubat 2021 Salı 3:05 pm

Akıllı telefonlarda en önemli detaylar arasında mutlaka “pil ömrü” de gösterilir. Çoğu kullanıcı, akıllı telefon alırken bu konuyu da göz önünde bulundurur ve kullandığı telefonun pil performansı düşmüş ise, yepyeni bir telefon almayı dahi düşünebilir. iPhone

Peki hangi seçenek daha mantıklı? Pil performansı azaldığı için mevcut telefonu elden çıkarıp yepyeni bir telefon almak mı, yoksa mevcut telefonun pilini yenilemek mi? Tabii ki tercihler kişiden kişiye farklı olabilir.

CNET editörlerinden Rick Broida, Twitter hesabında bir anket hazırlayarak takipçilerin düşüncelerini merak etmiş.

“Yeni bir telefon almak için tek bir büyük sebebiniz olsa, bu ne olurdu?

Oylamaya katılan yaklaşık 3 bin kişiden %45.7’lik dilim, soruya “Daha iyi bir pil ömrü” yanıtını vermiş. Eh, öyle ya, telefon ne kadar güçlü özelliklere sahip olursa olsun, yeterli bir pil performansı yok ise bu özellikleri doya doya kullanmak zor olacaktır.

Peki bir editör olarak Rick ne yaptı dersiniz? Onun dediğine bakılırsa, normalde birkaç yılda bir yeni telefona geçiş yapan bir kullanıcı imiş. Lakin son yıllarda kullandığı iPhone X telefonundan çok memnun olduğu için yepyeni bir telefon almak cazip gelmemiş. Kullanımı kolay, performanslı ve hele bir de cebinizde taşımaya uygun bir cihaz ise, muhtemelen siz de telefonunuzu kolay kolay bırakamazsınız.

iphone pil

Bunun üzerine Rick, telefonunda o anda memnun olmadığı detaya, yani “pil performansına” yönelik hareket ederek “pil değişimi” yapmayı düşünmüş ve fiyat araştırmasına girişmiş. Bazı mağazalardan aldığı fiyatlar, 89-129 dolar arasında değişirken, haliyle Apple’ın resmi servisinin de pahalı olacağı düşünmüş, ama…

Apple’ın iPhone X pil değişimi için 69 dolarlık fiyat sunduğunu ve bunun kendisi için sürpriz niteliğinde olduğunu belirten editör, işlemlerin 2 saatlik dilimde tamamlanabileceğini duyunca da “tamam” demiş.

Bu arada, resmi servisler dışında yapılan tamirat, pil değişimi gibi işlemlerde sıkıntılar yaşanabiliyor. Hemen olmasa bile birkaç ay sonra çeşitli performans sorunları ya da fiziksel sorunlarla karşılaşmak mümkün. Tabii ki burada resmi olmayan servisler iyi değildir demiyoruz, ancak özenle çalışanlar da pek fazla değil açıkçası.

Ve sonuç…

Rick, pili yenilenmiş iPhone X’ini kullanmaya başladığında, ciddi bir pil ömrü artışının olduğundan bahsetmiş. Örneğin, mevcut eski pil ile 17:00 itibarıyla telefonun şarj seviyesi %10’dayken, yeni pil ile 20:00’da bile %55 değerine sahip olabilmiş.

Bu da şu anlama geliyor. Eğer telefonunuzun tasarımı, kullanımı ve tabii ki özelliklerinden memnun iseniz, sadece pil performansı düşüşe geçti diye yepyeni bir telefon almanıza gerek yok. Bunun yerine telefonunuzun pilini yeniletebilir ve yeni bir telefona vereceğiniz paraya kıyasla çok daha uygun fiyata problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Logitech M190 kablosuz mouse: İki elde de kullanıma uygun