‘Philadelphia’ya federal güç göndermeye hazırız’

Yayın tarihi: 28 Ekim 2020 Çarşamba 10:38 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2020 Perşembe 1:16 am

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennslyvania eyaletinin Philadelphia şehrinde bir siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler ikinci gününde de devam etti. Beyaz Saray ise şehre federal güvenlik güçlerini gönderebileceğini söyledi.

Philadelphia’da elinde bıçak bulunan ve yakınları tarafından sinir krizi geçirdiği belirtilen 27 yaşındaki siyah Amerikalı Walter Wallace Pazartesi günü polis tarafından annesinin gözü önünde vurularak öldürüldü. Wallece’in öldürüldüğü günden itibaren eylemciler adalet talebiyle sokaklara döküldü.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre  olaylarla birlikte Philadelphia seçime altı gün kala ABD’de ayrımcılık, ırkçılık ve polisin güç kullanımına ilişkin tartışmanın yaşandığı en son kent oldu.

“FEDERAL İMKANLARI KULLANMAYA HAZIRIZ”

ABD Başkanı Donald Trump, şehirlerde güvenliğin sağlanması konusunu “kanun ve nizam” söylemiyle seçim kampanyasında sık sık gündeme getirmişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump yönetiminin olaylara son vermek amacıyla tüm federal kaynakları kullanmaya hazır olduğu belirtmesi kamuoyunun tepkisiyle karşılaştı.

Fox news kanalında yayınlanan Fox & Friends programında konuşan Beyaz Saray İletişim Direktörü Alyssa Farah, “Durumu yakından takip ediyoruz. Gerekirse federal imkanları kullanmaya hazırız. Başkan Trump Amerika’nın güvenlik güçlerine yönelik şiddeti hoş görmeyecektir. Soruşturmayı ve gerçeklerin ortaya çıkmasını bekleyeceğiz ancak sokaklarımızda kanunsuzluğa müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“WALTER’IN HAYATI ÖNEMLİYDİ”

Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Walter Wallace’ın ailesi ve Amerika’da bir siyahın daha yaşamını kaybettiğini öğrenenler için çok üzgünüz. Walter’ın hayatı önemliydi” diyerek ABD’deki Siyahların Hayatı Önemlidir hareketine atıfta bulundu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Yerel medyaya yansıyan haberlerde, protestoların 3. gecesinde, yerel saatle 21.00’den perşembe 06.00’ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Emniyet yetkilileri, pazartesi gecesinden beri devam eden protesto gösterilerinde şimdiye kadar 172 kişinin gözaltına alındığını, 53 polis memurunun yaralandığını ve 17 polis aracının zarar gördüğünü açıkladı.