Pfizer’ın koronavirüs ilacı hakkında şüpheye düşüren iddia

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2022 Salı 7:14 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2022 Salı 7:21 am

ABD’li doktorların ve sağlık yetkililerinin, kullanıcıların bazılarında yeniden virüs belirtilerinin görülmesi sonucu, Pfizer’in Covid19‘a karşı evde kullanılabilen Paxlovid hapının işlevselliği hakkında şüpheye düştüğü vurgulandı.

Paxlovid kullanan bin yetişkin üzerinde araştırma yapan uzmanların, şiddetli Covid-19 riski yüksek yetişkinlerin kullanması izniyle piyasaya sürülen ilaç hakkında “hala öğrenilecek çok şey olduğunu” düşündüğü bildirildi.

Koronavirüste son 24 saatte bin 542 vaka

EMİN OLAMADIKLARINI İFADE ETTİLER

Araştırma ekibindeki doktorlar, Paxlovid’in beş günlük alımı tamamladıktan birkaç gün sonra Covid-19 belirtileri tekrar görülen vakaların varlığından bahsederken bu hastalardaki virüsün hala bulaşıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği konusunda emin olmadıklarını ifade etti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Andy Pekosz’ın, “Paxlovid dozunun virüsü tamamen bastıracak güçte olmayabileceği ve ilaca dirençli mutasyonları tetikleyebileceği” görüşüne de yer verildi. Geçen hafta, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer’ın Covid-19 hapının virüse tekrar yakalanan hastalara faydalı olduğuna dair “ellerinde kanıt bulunmadığını” bildirmişti.

ABD hükümeti, Pfizer’dan 20 milyon insanı tedavi edece kadar Paxlovid hapı satın almış ve bunun için ilaç firmasına 10 milyar dolardan fazla ödeme yapmıştı.

Ameliyat öncesi PCR testi zorunluluğu kalktı