Pfizer’in CEO’su: Bulaşı engelleyebileceğinden emin değiliz

Yayın tarihi: 4 Aralık 2020 Cuma 12:08 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2020 Cuma 12:08 pm

Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, BioNTech ile geliştirdikleri Covid-19 aşısının bulaşı engelleyip engelleyemediğinin ‘belirsiz’ olduğunu bildirerek, “Bunun incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.

Amerikan ilaç firması Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, Almanya merkezli BioNTech ile geliştirdikleri Covid-19 aşısının, insanların koronavirüsü başkalarına bulaştırmasını engelleyip engellemediğinin ‘belirsiz’ olduğunu söyledi.

NBC kanalında yayınlanan Dateline programında Lester Holt’un sorularını yanıtlayan Bourla, Covid-19 aşısının bulaşı engelleyip engellemediğinden ’emin olmadıklarını’ aktardı. Bourla, “Aşı yaptırıp korunmama rağmen yine de [virüsü] başkalarına bulaştırabilir miyim” sorusunu, “Bunun incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum” diyerek yanıtladı.

MODERNA’DAN DA ‘BULAŞ’ UYARISI GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna’dan da benzer bir uyarı yapılmıştı. Firmanın Medikal Direktörü Tal Zaks, aşıyı olan kişilerin kendileri korunsa bile virüsü taşıyabileceğini ve başkalarına bulaştırmaya devam edebileceğini açıklamış, bu konuda bilimsel araştırmaların henüz yapılmadığını aktarmıştı. Amerikan haber sitesi Axios’a konuşan Zaks, kendi geliştirdikleri korona virüsü aşısının etkisine dair araştırmanın, aşı olan kişilerin virüsü yayıp yaymayacağına dair bir ölçüm yapmadığına işaret etmişti.

İngiltere hükümeti, yüzde 95 etkili olduğu kaydedilen Pfizer/BioNTech aşısının kullanımını onaylayan ilk Batılı ülke oldu. Çarşamba günü yapılan açıklamada, aşının önümüzdeki haftadan itibaren ülke çapında kullanıma sunulacağı aktarıldı.