Pfizer’dan sigara bırakma ilacı Chantix hakkında karar

Yayın tarihi: 19 Eylül 2021 Pazar 2:44 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2021 Pazar 5:42 pm

Pfizer, sigaranın bırakılması için kullanılan Chantix isimli ilaç için kararını açıkladı.

Pfizer, sigara bağımlılığına karşı kullanılan Chantix isimli ilacı nitrozamin adı verilen ve kansere yol açan madde nedeniyle toplatma kararı aldı. ABD İlaç ve Gıda Dairesi’nden (FDA) yapılan açıklamada, ülke çapında Chantix’in 0.5 mg ve 1 mg olarak satılan tüm versiyonlarının toplatılacağı belirtildi.

Basın bildirisinde bir nitrosamin türü olan N-nitroso-varenicline’in bulunduğu Chantix’in 0-5 ve 1 miligramlık tabletlerinin geri toplatıldığı kaydedildi. N-nitroso-varenicline, “teorik olarak insanlarda kanser riskini artırmayla” ilişkilendiriliyor.

Pfizer tarafından yapılan açıklamada, ilacın tedbir amaçlı geri istendiği, ancak sigara içmeye devam etmenin, “teorik olarak insanlarda kanser riskini artırma” durumunun önüne geçtiği savunuldu.

Pfizer, Haziran ayında, sigara karşıtı ilaçların belirli partilerinin dağıtımını dikkatli bir şekilde durdurduğunu ve daha fazla test yapılmasını beklediğini söylemişti.

Şirket, geçtiğimiz aylarda haplarda nitrozamin adı verilen yüksek düzeyde kansere neden olan maddeler bulduktan sonra Chantix’in ABD’de dağıtılan dört partisini daha geri çektiğini duyurmuştu.

HERKESE ÜCRETSİZ VERİLEN İLAÇ İLE İLGİLİ KARARI ERDOĞAN İMZALAMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da sigarayı bırakma tedavisi alan tüm yurttaşların ilaçlarının ücretsiz verileceğine dair bir karar imzaladı. Erdoğan, kansere yol açan maddeler içerdiği sebebiyle toplatılma kararı alınan bu ilacı da kapsıyordu. Karar, Resmi Gazete’de 4726 sayıyı kanunun birinci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulacakların tespitine dair yürürlüğe kondu.