Pfizer, Covid-19 aşısından 2021 yılı gelir beklentisini açıkladı

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:55 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:55 am

ABD’li ilaç üreticisi Pfizer, Covid-19 aşısının mevcut gidişat ile şirketin yıllık gelirinin üçte birinden fazlasını oluşturacağını açıkladı. Şirketin Covid-19 aşısında bu yılki gelir beklentisi sadece 26 milyar dolar.

ABD’li ilaç üreticisi Pfizer, Covid-19 aşısından bu yılki gelir beklentisinin en az 26 milyar dolar olduğunu açıkladı. Alman BioNTech ile geliştirilen aşı yılın ilk üç ayında Pfizer’ın küresel gelirine 3.5 milyar dolar katkıda bulundu ve 2021 boyunca 15 milyar dolar daha kazanç getirmesi bekleniyordu.

Euonews’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre, iki dozu ABD’de 39 ve AB’de 30 dolar olarak belirlenen aşının yüzde 73 oranında daha fazla gelir yaratacağı hesaplanıyor. Bu yeni öngörü Nisan ayı ortalarında imzalanan anlaşmalar sonrası bu yıl 1.6 milyar doz aşının satılacağının anlaşılması ile ortaya çıktı.

Pfizer halihazırda diğer pazarların yanı sıra ABD, İngiltere, AB, Japonya ve İsrail’e tedarik sağlıyor ve bildirildiğine göre şirket Brezilya ile de 100 milyon doz için bir sözleşme imzalamaya yakın. Ayrıca, bu yılın ötesinde aşıyı sağlamak için Kanada ve İsrail ile anlaşmalar yapıldı.

ONAYLANAN VE mRNA YÖNTEMİNİ KULLANAN İLK AŞI

Pfizer Covid-19 aşısı, dünyada sağlık otoriteleri tarafından onaylanan ilk aşı oldu ve mesajcı RNA yani mRNA ile üretilen ilk aşı olarak da tarihe geçti. mRNA; DNA’dan bir hücrenin protein yapma makinesine genetik talimatlar gönderen moleküle verilen isim.

mRNA’ların bozulmaması için çok düşük sıcaklıklarda depolanan aşının lojistik masrafları daha yüksek ancak geleneksel aşılara göre daha etkili olduğu farklı testler sonucu görüldü. Mart ayında Pfizer ve BioNTech, altı aylıktan 11 yaşına kadar olan çocuklarda aşıyı test etmeye başladı. New York merkezli şirket bu yıl 70,5 milyar dolar ila 72,5 milyar dolar arasında gelir elde etmeyi bekliyor ve bu miktarın 26 milyar doları koronavirüs aşısı oluşturuyor.

Pfizer’dan koronavirüs ilacı müjdesi