‘Peynir ithalatı’ denmişti, kayıtlarda ithalat olmadığı ortaya çıktı

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 6:13 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 6:14 pm

Cumhurbaşkanlığı kararıyla ağustos 2020’de Venezuela’dan diğer bazı gıda ürünleriyle beraber 500 ton taze, 500 ton eritme ve 500 diğer olmak üzere toplam bin 500 ton peynir ithalatına gümrük muafiyeti getirilmişti. Ancak resmi kayıtlarda, o tarihten nisan ayı başına kadar geçen 8 aylık sürede Venezuela’dan herhangi bir peynir ithal edilmediği görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Venezuela’dan peynir ithalatında gümrük sıfırlandı. Ancak, Ağustos–Aralık 2020 döneminde resmi kayıtlara göre, bu ürünlerin ithalatı yapılmadı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre; bu yılın ilk üç aylık döneminde de Venezuela’dan peynir ithal edilmedi.

Resmi Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli  sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Venezuela’dan 16 bin 600 ton tarım ve gıda ürünü ithalatına gümrük muafiyeti getirilmişti. Karara göre, Venezuela’dan gümrük muafiyeti ile 500 ton taze peynir (olgunlaştırılmamış veya preslenmemiş- peynir altı suyundan yapılmışlar dahil) , 500 ton eritme peynir (rendelenmemiş veya toz haline getirilmemiş), 500 ton diğer peynir ithal edilmesinin önü açılmıştı. Ayrıca aynı kararname ile bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton Hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum da muafiyet ile ithal edilebilecekti. Bu kapsamda bin 500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları ithalatı da gümrük muafiyeti kapsamına alınmıştı.

Venezuela’dan sıfır gümrükle taze, eritme ve diğer peynirlerden 500 ton ithal edileceği planlanmıştı. Ancak ANKA’dan Bora Erdin’in haberine göre,  Ağustos 2020’den Aralık sonuna kadar TÜİK verilerinde “Süt ürünleri, yumurtalar, tabii bal, diğer yenilebilir hayvansal menşeli ürünler” faslında Venezuela’dan peynir ve benzeri bir ithalat yapılmadığı görüldü. Ticaret Bakanlığı verilerine göre de, bu yılın ilk üç aylık döneminde de Venezuela’dan peynir ithalatı yapılmadığı ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Venezuela’dan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında 2020 yılında 62 milyon dolarlık ithalat yapıldığı görülüyor. Bu ülkeyle yapılan “Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması” da 31 Mayıs 2020  tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi. Venezuela’dan bazı tarım ürünlerinin ithalatı bu anlaşma uyarınca öngörülen tarife kontenjanı çerçevesinde yapılıyor.