Petersburg Ekonomik Forumu’nda ortak para birimi önerisi

Yayın tarihi: 16 Haziran 2022 Perşembe 9:20 am - Güncelleme: 16 Haziran 2022 Perşembe 4:34 pm

Rusya Federasyonu’nun geleneksel en büyük organizasyonlarından birisi olan “Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu”nun ilk günü  sayısız etkinlik ile geçti. Büyük Avrasya projesinin ivedilikle hayata geçirilmesine vurgu yapılan toplantıda Avrupa Birliği’nde olduğu gibi ortak somut bir para birimi önerildi.

Oldukça farklı teknik ve az çok uzmanlık gerektiren alanlarda aynı anda gerçekleşen bir dolu panel, tartışma ve yuvarlak masa etkinliği ve de basın brifingi arasından, haliyle birisi sabah, diğeri öğlen – öğleden sonra, bir diğeri ise akşam olmak üzere dördüne ancak yetişebildim.

Birinci güne damgasını vuran etkinliklerin başında ise, günün sonuna doğru katıldığım “Büyük Avrasya Partnerliği: Politikanın ve business’ın sinerjisi. Kıtada ortak bir ekonomik saha oluşturmak için neler yapılmalı?” başlıklı çok katılımlı panel geldi.

St. Petersburg İktisadi Üniversitesi’nin rektörü İgor Maksimtsev’in moderatörlüğünü yaptığı söz konusu etkinliğe Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Davron Bakhabov, Avrasya Ekonomik Komisyonu Entegrasyon ve Makro Ekonomiden sorumlu üyesi Sergey Glazyev, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) İş Konseyi Başkanı Danil İbrayev, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Bankin, Avrasya Kalkınma Bankası Başkanı Nikolay Padguzov, AEB Ticari Partner Ülkeler ile Ticari – Ekonomik İlişkiler Komitesi Başkanı Vladimir Salamatov, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Çok Yönlü Ekonomik İşbirliği ve Özel Projeler Departmanı Başkanı Natalya Stapran ve de Rusya Federasyon Konseyi üyesi, politikacı ve eski diplomat Konstantin Konstantinoviç Dolgov gibi ülkenin ve kıtanın önde gelen, stratejik ve karar verici nitelikteki kurumlarının yöneticileri katıldı.

ABD, IŞİD’cileri ve diğer cihatçıları Ukrayna için eğitmeye başladı

HEDEF “BÜYÜK AVRASYA ORTAKLIĞI” VE AVRASYA’NIN TAM İKTİSADİ ENTEGRASYONU

Bendeniz dâhil sınırlı sayıda katılımcının özel olarak davet edildiği ve bir buçuk saat planlanan ancak en az iki saate yayılan etkinlikte “Büyük Avrasya Ortaklığı” olarak nitelendirilen ve Geniş Asya’daki yeni politik jeopolitikte, hem Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler hem de onların kıtada birinci dereceden iktisadi müttefiki olan, en yakın ticari partner ülkelerin aralarındaki çok boyutlu ekonomik ilişkileri artık tamamen ve her yönüyle ortaklaşmış bir ekonomik birliğe evriltmenin gerekleri ve bunun için atılması lazım gelen iktisadi, teknik ve politik-idari adımlar ele alındı.

Söz alan ilk konuşmacıların ortaklaştığı noktaların başında; Amerika Birleşik Devletleri ve genel olarak Batı ülkelerimin jeostratejilerinin öncelikli hedefleri arasında bu entegrasyon projesinin gelişimini kısıtlamak, bilhassa Rusya ve Çin arasındaki işbirliğinde zorluklar yaratmak ve tek bir Büyük Avrasya entegrasyon hinterlandının oluşumuna çeşitli türden engeller koymakta olduğu geldi. Avrasya’nın uzun erimli ve sürdürülebilir istikrarı ve güvenliğini sağlamanın yolunun kıtanın azami kısmında tam teşekküllü, çok yönlü ve tamamen entegre bir ekonomik “zone” yaratmaktan geçtiği hemen her konuşmacının es geçmeden dikkat çektiği hususlardan biriydi.

DOLGOV: ARTIK BÜTÜNÜYLE YENİ BİR DÜNYADAYIZ VE BUNA ADAPTE OLMAK DURUMUNDAYIZ

Etkinliğin en ön plana çıkan konuşmasını şüphesiz, tanınmış diplomat, politikacı ve aynı zamanda Federasyon Konseyi üyesi olan Konstantin Konstantinoviç Dolgov yaptı.

Dolgov, 24 Şubattan sonra artık tamamen bir başka dünyada, bambaşka bir jeopolitikada kendilerini bulduklarını, Rusya başta olmak üzere tüm Avrasya ülkeleri için artık tek elzem ve kaçınılmaz olan yolun bu yeni jeopolitikaya bir an evvel adapte olmaya çalışmak olduğunu dile getirdi.

Yaptırımların Rusya açısından olumsuz değil, tersine kendi ekonomisini maksimum derecede ulusallaştırıp, geliştirmek ve tüm ticari partnerlikleri ve işbirliği modellerini daha da derinleştirmek için sadece bir vesile ve kamçı işlevi gördüğünü; yaptırımlar devam ettikçe de aksi yöndeki tesirin de güçleneceğini ifade etti.

Ondan önce ve sonraki konuşmacıların pek çoğu da, mevcut Avrasya Ekonomik Birliği’nin kapsamı ve derinliğinin genişletilip arttırılması için bir an önce ve oldukça radikal, kökten teknolojik, finansal, ekonomik ve lojistik adımların atılmasının şart olduğunu belirttiler. Dolgov bu noktada daha ileri giderek, Avrupa Birliği’nde olduğu gibi ortak somut bir para birimi önerdi.

‘TÜM AVRASYA ÜLKELERİ POTANSİYELLERİNİ BİRLEŞTİRMELİ’

Dolgov, Rusya’ya swift’ten çıkartmak gibi, uygulanan ciddi yaptırımların bazılarının İran, Belarus gibi pek çok Avrasya ülkesi için de çoktandır geçerli olduğunu, henüz benzer yaptırımlara uğramamış ülkeleri de eninde sonunda aynı sonun, kaderin beklediğini söylerken, tek başına Rusya’ya yönelik yaptırımların dahi dolaylı olarak Avrasya’daki tüm partnerleri etkilediğini ve onlara giderek de daha fazla tesir edeceğini ileri sürdü.

Dolgov’a göre; ‘artık Kuzey Amerika – Avrupa ve “Büyük Avrasya” konfrontasyonunda geri dönüş yok’ ve Çin ve Hindistan gibi devletler Batı teknolojisinin tamamını olmasa da artık kayda değer bir kısmını ikame edecek bilimsel ve teknolojik yeterlilikte.

Fakat önemli olanın bu birikim ve avantajdan Rusya Federasyonu başta olmak üzere, Avrasya’daki tüm müttefik ve partner ülkelerin maksimum çerçevede yararlanabilecekleri müşterek bir gümrük – lojistik – transfer ve para sistemi tesis edip geliştirmek olduğuna vurgu yaptı ünlü siyasetçi ve diplomat.

Nitekim, adı geçen panelin yanıt aradığı soruların başında zaten bu geliyordu: “Avrasya’nın AEB ve Şangay İşbirliği Örgütü gibi teşkilatlarına üye ülkeler ve onların bu yapıların dışında kalan diğer partnerleri bu anlamdaki potansiyellerini neden tam anlamıyla birleştirip Avrasya Ekonomik Bölgesinin inşası için kullanmasınlar?”..