Pervin Buldan, Temel Karamollaoğlu ile görüştü

Yayın tarihi: 1 Şubat 2021 Pazartesi 5:37 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2021 Pazartesi 7:42 pm

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Buldan, ziyaretin muhalefet partileri ile ilgili bir ittifak görüşmesi içerip içermediği yönündeki soruya, “Bütün sorunları demokrasi ittifakı çerçevesinde konuşuyoruz. Başka bir ittifak söz konusu değil” yanıtını verdi.

Pervin Buldan’a HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç eşlik ederken, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’na Parti Sözcüsü Birol Aydın, Genel Başkan Yardımcılarından Bülent Kaya ve Sabri Tekir eşlik etti.

Gazetecilerin fotoğraf çekmelerine izin verildikten sonra basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

BULDAN: TEMEL MESELELERİ İSTİŞARE ETTİK

Buldan, görüşmeye dair kısa bir açıklama yaptı. Yeni bir program başlattıklarını belirten Buldan, “Siyasi parti olarak ilk görüşmemizi Saadet Partisi ile yaptık. Daha sonra CHP, İyi Parti daha sonra belki randevu isteyeceğiz ama Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile de görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmenin elbette ki Türkiye’deki demokratik güç birliğine büyük bir katkı sunacağı kanaatini paylaşıyoruz. İçeride Sayın Temel Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuk. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz başta olmak üzere, hukuk alanında yaşanan sorunlar, haksız tutuklamalar, Selahattin Demirtaş kararı, bunun yanında Türkiye’nin yoksulluk meselesi, aş, iş, sefalet meselesi yani Türkiye’nin temel meseleleri bunlar. Biz Saadet Partisi ile bugün bu konuları biraz istişare ettik” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Buldan, şöyle devam etti: “Elbette ki siyasi partiler arasında görüşmeler, müzakereler, diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Biz bugün bunu başlattık. Bu başlattığımız süreçle birlikte Türkiye’nin yakın gelecekte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bu sorunları çözme konusunda bir yol kat eder. Bizim geliş amacımız budur.”

“KARAMOLLAOĞLU AÇIKLARSA DAHA İSABETLİ OLUR”

Buldan gazetecilerin AİHM’in Demirtaş kararı ile ilgili Karamollaoğlu’nun görüşünün ne olduğu yönündeki soruya, “AİHM kararı acilen uygulanması gereken bir karardır. Sayın Karamollaoğlu’da bu konudaki görüşlerini ifade etti ama kendi görüşlerini kendisine sorsanız kendi açıklarsa daha isabetli olur. Ancak biz bu konuyu gündeme getirdik tabii ki” yanıtını verdi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ’ SORUSUNA YANIT

“Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?” sorusunu Buldan, şöyle yanıtladı: “Hayır. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve sorunlarını konuştuk. Bir çözüm süreci ortada yok, bunun başlamasına dair bir ibarede yok ortada.”

“DEMOKRASİ İTTİFAKI ÇERÇEVESİNDE KONUŞUYORUZ”

Buldan, ziyaretlerin muhalefet partileri ile ilgili bir ittifak görüşmesi içerip içermediği yönündeki soruya ise, “Demokrasi ittifakı. Yol temizliği dediğimiz hukuk alanında, demokrasi alanında, haksız tutuklamalar meselesi, ekonomik kriz meselesi bütün bunları bir demokrasi ittifakı çerçevesinde konuşuyoruz. Başka bir ittifak söz konusu değil” dedi.

SAADET PARTİSİ: HOŞGÖRÜ VE UZLAŞIYA DÖNÜK ADIMLAR ATILMALI

Görüşme sonrası Saadet Partisi’nden yapılan açıklamada ise, Türkiye’de uzlaşı ve hoşgörü iklimine dönük adımların atılmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Saadet Partisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Milletimiz, son zamanlarda toplumsal kamplaşma ve kutuplaşmanın sona erdirilmesine dair çaba ve adımlardan memnuniyet duymaktadır. Bu kapsamda bütün toplumsal kesimler, STK’lar ve siyasi partilerden Türkiye’de bir uzlaşı ve hoşgörü iklimine dönük adımlar atmasını beklemektedir.

Saadet Partisi, milletin bu beklentisi kapsamında; milletimizin ve ülkemizin sorunlarını ortak yaşama iradesi doğrultusunda bütün siyasi partilerle konuşmayı ve müzakere etmeyi önemsemektedir.

Halkların Demokratik Partisi’nin bugün partimize yapmış olduğu ziyarette ülkemizin ve insanımızın çözüm bekleyen sorunları karşılıklı olarak konuşulmuştur. Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

HDP Eş Genel Başkanları bugünden itibaren muhalefet liderlerine yapacakları ziyaretler öncesinde, “1 Şubat itibariyle başlayan yeni bir program koyduk önümüze. Ayrıntılarını 8 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşacağız” ifadesini kullanmıştı.