Pervin Buldan: Kimi kimin topraklarından kovuyorsunuz

Yayın tarihi: 15 Ekim 2019 Salı 2:27 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2019 Salı 2:30 pm

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin iktidara çağrıda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu savaş Türkiye’nin Kürt sorunu başta olmak üzere iç sorunlarını daha da büyütecektir. Bu savaş daha fazla büyümeden, halklar karşı karşıya gelmeden Suriye topraklarından çıkın” dedi.

Pervin Buldan, “Yeni bir savaş ve yıkım süreciyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin başlattığı operasyon Kürt ve diğer halkların geliştirdiği demokratik yönetime saldırıdır. Dertleri Kürtlerin kazanımlarıdır. Kimi kimin topraklarından kovuyorsunuz. Kuzey Suriye toprakları sizin babanızın malı değildir” ifadelerini kullandı.

Buldan, dün akşam ve bu sabah polis baskınıyla HDP’li belediye ve ilçe belediye başkanlarının gözaltına alınmasını da sert bir dille eleştirdi. Buldan, “Bu gözaltılar Kürde hakarettir, Kürdü hiçe saymaktır. Bu saldırılar çok açık ve net olarak göstermektedir ki Kürtlerin en meşru yoldan elde ettiği kazanımlar bile bu iktidarın hedefindedir. Bizler direne direne kazanmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Buldan’ın konuşmalarından satır şöyle:

“Yeni bir savaş ve yıkım süreciyle karşı karşıyayız”

“Barış Pınarı Harekâtı bir işgal girişimidir, bu işgal girişimi uluslararası hukuka aykırıdır, vicdani ve insani değildir.”

“Kimi kimin topraklarından kovuyorsunuz. Kuzey Suriye toprakları sizin babanızın malı değildir.”

“Her gün ölüm haberleri gelmeye devam ediyor”

“Türkiye’nin başlattığı operasyon Kürt ve diğer halkların geliştirdiği demokratik yönetime saldırıdır. Dertleri Kürtlerin kazanımlarıdır.”

“Dün gece belediye başkanlarımıza operasyon düzenleyerek rehin alındılar. Kriz masasına da operasyon yaparak gözaltıları yaptılar. Bu gözaltılar Kürde hakarettir, Kürdü hiçe saymaktır. Bu saldırılar çok açık ve net olarak göstermektedir ki Kürtlerin en meşru yoldan elde ettiği kazanımlar bile bu iktidarın hedefindedir. Bizler direne direne kazanmaya devam edeceğiz.”

“Kürtler bir saksıya çiçek dikse bile o saksıya kayyım atayacaklar. Öyle bir hal aldı ki Kürt düşmanlıkları sınırları aşarak nerede bir Kürt nefes alıyor, onu boğmaya çalışıyorlar. Bir de çıkıp biz Kürtlerle savaşmıyoruz diyorlar. Suriye’den sürmeye çalıştığınız Kürtler, evini bağını istila ettirdiğiniz Kürtler, başına bomba yağdırdığınız Kürtler, gözaltına aldıklarınız kürtler, sonra da çıkıp Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok diyorsunuz. Siz kendi gölgenizle mi, savaşıyorsunuz? Resmen Kürtlerle savaşıyorsunuz.”

“Adına barış pınarı dedikleri barışın adını alet ettikleri bu saldırı her iki tarafa da daha fazla gözyaşı getiriyor. 20’ye yakın sivil insan iki tarafta da hayatını kaybetti. Bunun adı ölüm pınarıdır. Kendi içinizde barış var mıdır ki Suriye’ye barış getiresiniz. Bir kere sizin barışla sorununuz var. Savaşa karşı çıkanları hapse atıyorsunuz. Siz gittiğiniz her yere yıkımı götürüyorsunuz. ÖSO çetelerine Afrin’in istila ettirdiniz. Afrinlileri binlerce yıllık yerlerinden göç ettirdiniz. Şimdi aynısını Kuzey Suriye’de yapmaya çalışıyorsunuz.”

“Çok net görülmektedir ki AKP kendi siyasi iktidarı yıkılmasın diye sınır bölgesindeki halkları yıkımla karşı karşıya getirmektedir. Türkiye derin ekonomik, siyasal ve sosyal krizler yaşıyoruz. Bir yönetim krizi yaşanıyor. Ülke tek adam rejimiyle uçuruma sürükleniyor. Doğa katlediliyor.”

“Kaz Dağları için mücadele eden halklarımız kazandı. İş cinayetlerini yaşanmadığı tek bir gün yok. Halkın sofrasındaki ekmeği her geçen güç azalıyor. İşçinin alın terinden kısılarak mermi alınıyor. Elektriğe gaza zam yapılarak ÖSO çetelerine maaş veriliyor.”

“AKP giderek yalnızlaşıyor”

“Kaybetmeye yüz tutmuş AKP iktidarı yeni bir siyasi darbeyle ayakta kalmaya çalışıyor. Demokrasiden yana olan herkesin bunun bir an önce farkına varması gerekir. AKP giderek yalnızlaşıyor.”

“Şimdi ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ deme zamanıdır. Artık herkes barış demelidir.”,

“Bu savaş daha fazla büyümeden, halklar karşı karşıya gelmeden Suriye topraklarından çıkın. Bu savaş Türkiye’nin Kürt sorunu başta olmak üzere iç sorunlarını daha da büyütecektir.”