Peru sandığa gidiyor: İlk turda solcu aday Castillo galip geldi

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 9:50 am - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 9:50 am

Güney Amerika ülkesi Peru, gelecek dönemi belirlemek için seçime gidiyor. Önünde iki seçenek olan Perulular ilk turda solcu aday Castillo’yu tercih etti.

Peru seçimlerinde halkın önünde iki seçenek mevcut. Solcu aday Pedro Castillo köklü anayasal değişikliklere gitmek isterken sağcı muhafazakar aday Keiko Fujimori neoliberal politikaları savunuyor. Solcu sendika lideri ve eğitimci Pedro Castillo, yeni bir anayasa yazma vaatleriyle birlikte ülkenin kırsal ve kentsel gençlik sektörlerinden gelen güçlü bir destekle, ilk başkanlık turunda birinci çıktı.

Kendisi de öğretmen olan Castillo, Peru’da 2017’de gerçekleşen eğitim emekçileri grevine öncülük etmişti. Bu dönemde popülerlik kazanan Castillo, Ekim 2020’de solcu “Özgür Peru” partisinin başkanlığına aday oldu ve kazandı. Devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turundaki desteği, büyük ölçüde unutulan kırsal bölgelerden gelen Castillo, temiz siyaset ve yeni bir anayasa mesajıyla, yıllardır siyasetin başına bela olan yolsuzluk skandallarından bıkmış birçok Peruluyu cezbetti.

SAĞCI ADAY KAYBETMİŞTİ

İnsan hakları ihlallerinden 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin kızı, Halkın Gücü Partisi’ni temsil eden ve hakkında yolsuzluk davaları bulunan Keiko Fujimori, 2016 ve 2011’de daha önce iki devlet başkanlığı seçimlerine katılmış ve her defasında kaybetmişti. Üçüncü defa devlet başkanlığına adaylığını koyan Fujimori, seçim propagandası olarak serbest piyasanın sonuna kadar destekçisi olacağını söylüyor.

PERU HALKI SOLCU BİR ÖĞRETMENE NEDEN GÜVENİYOR?

Peru, son yıllarda siyasi sistemin en tepesinde büyük ölçüde önemli istikrarsızlığa neden olan bir dizi siyasi kriz yaşadı. Bu istikrarsızlık krizinin ortasında geçen yıl kasım ayında, dönemin lideri Martín Vizcarra görevden alındı. Yolsuzlukla mücadele kanallarını zorlayan geçici başkan Vizcarra, 2020’de parlamento üyelerinin dokunulmazlığı konusunda bir referandum önerdi. Bunun ardından Kongre onu, görev süresinin dolmasına beş ay kala görevden aldı. Bu erken görevden alma tüm ülkede sosyal huzursuzluk yaratırken, darbenin organizatörü ve dönemin Peru Kongresi Başkanı Manuel Merino, Vizcarra’nın yerini aldı.

Merino’nun devlet başkanlığı kısa sürdü. Merino, eylemlere karşı şiddet kullanarak karşılık verdi ve bu karşılığın sonucunda iki kişi polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti, onlarca kişi ortadan kayboldu. Bu yaşananların ardından sokak hareketlerinin güçlenerek büyümesiyle Merino, görevde sadece beş gün kaldıktan sonra istifa etmek zorunda kaldı, yerini geçici başkan Francisco Rafael Sagasti aldı.

GENÇLER DEĞİŞİM İSTİYOR

Peru, koronavirüs salgınından önemli ölçüde olumsuz etkilendi. Ekonomik krizin derinleştiği Peru ekonomisi 2020’de yüzde 11 daraldı, 2,2 milyondan fazla insan işini kaybetti. Siyasi skandallar ve yolsuzluk suçlamalarından sonra, halihazırda halkın güven duymadığı tepedeki politikacıların sözünün inandırıcılığı bu dönemde iyice azaldı. Üstüne şubat ayında hükümet yetkililerin aşılara halktan daha önce erişildiğinin ayyuka çıktı. Böylece halkın adil bir yönetime olan arzusunu perçinledi. Böyle bir dönemde, büyüyen toplumsal hareketler Castillo gibi bir sol figürün umut yaratmasına olanak sağladı.
Demokratik, kamucu ve şeffaf bir anayasa vaat eden, kamucu politikaları savunan Castillo, özellikle gençler arasında büyük bir popülerlik kazandı. Seçimlerin ilk turunda büyük bir katılım gösteren gençler, yıllardır ülkenin üstüne yapışan yolsuzluk, kriz ve insan hakları ihlalleri karşısında hükümetten hesap sormak istiyor ve ülkenin geleceğinde önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Peru’da 3 bin 200 yıllık tapınak bulundu