Pdks nedir?

Pdks, personel devam kontrol sisteminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Adında anlaşılacağı gibi personellerin çalışmalarını takip amaçlı kullanılır. Firmaların personel takiplerinde günümüz ihtiyaçlarından en önemli sistem haline gelmiştir. Önceden personel takipleri kâğıt üzerinde tutuluyordu. Gelen kişiler girişte isimlerinin karşısına imza atıyordu. Sırada beklemek, ismini bulmak derken 100 kişilik bir çalışanı olan firmanın mesaiye başlaması saatler olmaktaydı. Hem personel için hem işveren için büyük bir zaman kaybı yaşanmaktaydı. Gelişen teknoloji ile tüm bu sistemlerin yerine getirilen pdks sistemi otomatik geçiş ile zaman kaybını sıfıra indirmeyi başarmıştır. Pdks sistemi, yazılım cihazlardan oluşmaktadır.

Pdks sistemleri de kendi içinde lokal ve cloud olmak üzere ikiye ayrılır. Lokal Pdks bir bilgisayar üzerine kurulan programdan ve ona bağlı cihazlardan oluşmaktadır. Veritabanı kurulu olan bilgisayarda saklanır. Tüm bilgiler o bilgisayara yazılır. Personellerin geçiş yapacağı cihazın montajı yapıldıktan sonra ip ile Pdks programına bağlanır. Pdks programında firmanın giriş çıkış saatlerine göre parametre ayarları yapılır. Personeller belirli bir sıraya göre programa ve cihaza kaydedilir. Programa kaydedilen numara ile cihaza kaydedilen numara aynı olmalıdır ki yazılım ile cihaz personelleri id numarasından tanımaktadır. Daha sonra sistem kullanıma hazır hale gelir. Personeller giriş ve çıkışlarda düzenli bir şekilde okuturlar. Okutulan bilgiler pdks cihaz içerisinde depolanır. Pdks programından cihazdaki veriler çekilir ve veritabanına işlenir. İşlenen veriler, daha önce yapılan giriş çıkış saati parametreleri ile çalışarak kullanıcıya rapor çıkarır. Çıkan raporda personellerin geç gelme, erken çıkma, fazla mesai gibi bilgiler görünmektedir. Programın birçok özelliği mevcuttur. İstenilen periyotlarda mysql veritabanından tekrar geri yüklenecek şekilde yedekleme modülü bulunmaktadır. Günlük, haftalık, aylık periyotlarda yedek alınabilir. Alınan yedeklere istenildiği zaman dakikalar içinde tekrar dönülebilir. Toplu olarak izin, prim, avans gibi bilgiler girilebilir. Maaş hesabı için fazla mesai çarpanları ve toleransları ayarlanarak tanımlama yapılabilir. Örneğin, mesai bitiminden sonra 30 dakika tolerans verilerek personelin iş bitiminden sonra 30 dakika içerisinde çıkışlarını fazla mesai olarak kabul etmez. Aynı şekilde işe geç gelme toleransı verilerek personel işe başlangıç saatinden itibaren 30 dakika içerisinde giriş yaparsa geç kaldığını göstermez. 30 dakikadan sonra giriş yaparsa işe başlangıç saatinden itibaren olan süreyi hesaplar ve geç gelme süresini gösterir.

Pdks sistemi yüz tanıma sistemi ile nasıl çalışır?

Pdks sistemi birçok uyumlu cihazlarla uyumlu çalışmaktadır. Bunlardan biriside yüz tanıma sistemidir. Yüz tanıma sistemleri sayesinde pdks yazılımına veriler saniye içinde alınıp rapor hazır hale getirilebilir. Yüz tanıma cihazları ip tabanlı çalışır. Yerel ağda boş bir ip adresi bulunarak cihaza tanımlanır. Aynı ip adresi ile pdks yazılımına cihaz eklenir ve haberleşmesi sağlanır. Personeller yüz tanıma sistemi geçiş yapar ve yapılan geçişler cihazda depolanır. İster günlük ister haftalık ister aylık veri transferi yapılarak cihazdaki loglar programa alınır. Alınan giriş çıkış saatlerinde bir yanlışlık varsa elle müdahale yapılarak düzeltilir. Mesela bir personel sabah giriş yapmayı unuttuysa cihazdan verileri aldıktan sonra sisteme giriş saati manuel yazılabilir. Rapor ekranında elle müdahale yapılan saatin yanında elle müdahale yapıldığını gösterir bir yıldız işareti çıkar. Aynı işlem çıkış saati veya ara saatlerde de geçerlidir. Yüz tanıma sistemlerinin en çok tercih edilme sebebi temassız geçişler yapılmasıdır. Personelin yüzünü bir defa kayıt yaptıktan sonra bir daha cihaza temas etmeye gerek kalmadan giriş çıkış yapılabiliyor. Böylece cihaz daha uzun süre yıpranmadan kullanılabiliyor. Özellikle günümüzdeki pandemi sürecinde kullanımı önemli derecede artan yüz tanıma sistemi temassız geçiş ile daha da sağlık bir ortam oluşturuluyor.

Pdks sistemi turnike sistemi ile nasıl çalışır?

Pdks sistemlerinin uyumlu çalıştığı sistemlerden biriside kartlı geçiş sistemleridir. Kartlı geçiş turnike sistemi sayesinde kişi kartları pdks sistemine kolayca kaydedilir ve yüzlerce personel birkaç dakikada cihaza gönderilebilir. Kart okuma sistemlerinde personellerin kart kayıtlarını cihaz üzerinden yapmaya gerek kalmamaktadır. Pdks sistemiyle entegreli çalışan bilgi aktar programı sayesinde tek bir yere yapılan kayıtlar hem pdks programına hem de kart okuma cihazına aynı anda gönderilebilir. Ayrıca excelde hazırlanmış bir uyumlu şablonuda Pdks sistemine alınarak cihazlara gönderilebilir. Bunun için tek kriter excelde hazırlanan personel verilerinin daha önce belirlenmiş desende olmasıdır. Turnikeli geçiş sistemi IP tabanlı çalışmaktadır. Bu sayede hızlı veri transferi yapılarak rapor alınıp maaş hesaplaması yapılabilir. Pdks sistemlerinde kullanılan turnikelerden tripod turnike, bel turnikesi, 3 kollu turnike, hızlı geçiş turnikesi ve boy turnikesi tercih edilebilir. Paslanmaz çelikten imal edilmiş AVAX turnikelerin Türkiye distribütörü firmamız PERKOTEK olup daha detaylı bilgi için 0850 811 8000 yahut perkotek.com internet sitesini tercih edebilirsiniz.
Muhabir: Alp Yanardağ