Pentagon’dan ‘YPG ile devam’ açıklaması

Yayın tarihi: 18 Şubat 2021 Perşembe 1:01 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2021 Perşembe 2:42 pm

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde AA muhabirinin Gara üzerinden içerisinde YPG’nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) ilgili sorduğu soruya, “Irak ve Suriye’deki operasyonlarımız sadece IŞİD’le mücadeleye odaklanıyor. Suriye’de IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz ve bu değişmedi” yanıtını verdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü John Kirby’e Anadolu Ajansı muhabiri, “Bildiğimiz gibi Türkiye şu an Kuzey Irak’ın dağlık bölgelerinde operasyonlar düzenlemeye çalışıyor. Ve Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye’nin PKK kontrolündeki dağlarda yürüttüğü operasyonlara karşı bazı açıklamalar yayınladı ve tabii ki PKK ile dayanışma ifade etti. Amerikan halkının vergileri ile desteklenen bir grubun tanımlı bir terör örgütüyle bağlarının olması ve bazen onlarla dayanışma açıklamaları yapması ABD Savunma Bakanlığı’nı kaygılandırmıyor mu?” sorusunu yöneltti.

“IŞİD’İ YENİLGİYE UĞRATMANIN EN İYİ YOLLARINDAN BİRİ”

Kirby soruya, “Sanırım şunu biliyorsunuz ki, bizim Irak ve Suriye’deki operasyonlarımız sadece, Suriye ve Irak halkına karşı halen devam etmekte IŞİD tehdidine karşı koymaya odaklı. Ve uzun zamandır söylediğimiz gibi, IŞİD’in kalıcı bir yenilgisini garanti etmenin en iyi yollarından biri, bunu yerel, yerli güçler aracılığıyla yapmaktır. Ve Suriye’de SDG’yle, Irak’ta Iraklılarla birlikte çalışıyoruz. Ve amaç da, geçmişte de olduğu gibi, IŞİD’in peşine düşmek. Odağımız bu” yanıtını verdi.

Pentagon sözcüsü, AA muhabirinin “Peki bu durum onların bu terör örgütüyle dayanışma beyan etmesini meşrulaştırıyor mu?” sorusunu ise şu yanıtı verdi: “Burada münferit gruplara girmeyeceğim. Biz Suriye’de IŞİD’le mücadele etmek için yerel Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz ve bu değişmedi.”