Pentagon’dan Türkiye’ye ‘Suriye’ tehdidi

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2019 Salı 11:57 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2019 Salı 12:02 pm

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenlemesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ABD’den Ankara’ya gelen heyet Suriye konusunda görüşmelere devam ederken Japonya’dan kritik bir açıklama geldi…

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Japonya seyahatinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Esper, geçen hafta gündeme gelen Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri müdahale ihtimali hakkında konuştu. Esper, “Suriye’nin kuzeyine yapılacak tek taraflı herhangi bir operasyon kabul edilemez. Ankara ile anlaşmaya varmayı umuyoruz” ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir heyet Türk makamlarla görüşmeye devam ederken Esper’in açıklamalarını uluslararası ajanslar “son dakika” haberi olarak duyurdu.

Açıklamasında Omurgasını PKK/YPG/PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni de savunan Esper, “Burada yapacağımız bu durumu engellemek. ABD, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’nin kuzeyiyle ilgili karşılıklı çıkarlarına zarar vermeyi engelleyeceğiz” dedi.

Reuters’ın haberinde Esper’in Türkiye’nin böyle bir operasyon gerçekleştirmesinin “Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’e karşı olan mücadelesini” olumsuz etkileyeceğini dile getirdiği de aktarıldı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusuna bir operasyon gerçekleştireceğinin sinyalini vermişti.