Pentagon’da soru soran Afgan muhabir Karimi gözyaşlarına zor hakim oldu

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 4:45 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 10:24 am

Afgan muhabir Nazira Karimi, Pentagon’daki brifingde ülkesinin cumhurbaşkanının nereye kaçtığını öğrenmek isterken duygusal anlar yaşadı.

Gazeteci Nazira Karimi, Biden yönetiminden ülkesinin karmakarışık durumuna dair açıklama talep ederken gözyaşlarını zor tuttu. ABD, Afganistan’da geçirdiği 20 yılın ardından birliklerinin tamamını geri çekmeye devam ederken Taliban güçlerinin yönetimi devralmak amacıyla Kabil’e girmesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani pazar günü ülkeden kaçmıştı.

Kabil Havalimanı’nda can pazarı! Uçağa tutunurken o anları kaydetti

1990’larda Taliban’dan kaçan Karimi, örgütün ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirmesine izin verilmesine karşı öfkeliydi.

Karimi, üzerinde ülkesinin bayrağı olan maskesini göstererek, “Bugün çok üzgünüm çünkü Afgan kadınları bütün Taliban’ın bir gecede kapıya dayanmasını beklemiyordu. Bayrağımı çıkarıp attılar” dedi.

“Taliban götürmesin diye kadınlar çatılardan atlamaya başladı”

Karimi, Pentagon sözcüsü John Kirby’ye şu soruyu yöneltti:

Nazira Karimi: Bu benim ülkemin bayrağı, bayrağımı indirdiler. Kendi bayraklarını astılar. Herkes çok üzgün, özellikle Afgan kadınlar. Soracağım soruyu unuttum. Benim Cumhurbaşkanım nerede? Eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani şu anda nerede? İnsanlar onun veda etmesini bekledi ama o hemen kaçtı. Nerede olduğunu bilmiyoruz. Başkan Biden demişti ki “Cumhurbaşkanı Gani halkı için savaşmayı biliyor. Onlar her şeyi yapmamalılar ve biz de finansal açıdan yapabileceğimiz yardımları yapacağız.” Bir cumhurbaşkanımız yok, hiçbir şeye sahip değiliz. Afgan halkı ne yapacaklarını bilmiyorlar. Afgan halkına bunun cevabını vermelisiniz. Afganistan’da kadınlar birçok başarı elde etmişti, ben birçok başarı elde etmiştim. 20 yıl önce Taliban’dan kaçtım ve şimdi tekrar başladığımız yere döndük. Eşref Gani nerede? Afgan halkına cevap vermek zorundasınız.

Kirby: Açıkçası Eşref Gani hakkında konuşamam ya da nerede olduğu hakkında, ne planladığı hakkında. Bunu yapamam.

Afganistan’dan kalkan askeri uçakların tekerleklerinden insan bedeni çıktı!