Pençşir direnişi sona mı erdi?

Yayın tarihi: 6 Eylül 2021 Pazartesi 4:17 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2021 Pazartesi 4:48 pm

Afganistan’ın Pençşir bölgesiyle ilgili farklı farklı iddialar ortaya atıldı. Taliban, bölgeyi kontrol altına aldıklarını iddia ederek kutlamalara geçtiğimiz hafta başladı. Bu sabah da yapılan açıklamada yine bölgenin kontrol altına alındığı ilerisi sürüldü. Fakat direniş lideri Ahmet Mesud, bölgenin kontrolünün hala kendilerinde olduğunu ve direnişin sürdüğünü iddia ediyor. Mesud yayınladığı açıklama ile yabancı güçleri suçladı.

Afganistan’da Taliban’a karşı Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud liderliğinde bir süredir devam eden direnişin sonlandırıldığı iddia edildi. Direniş temsilcileri Pençşir bölgesinin tamamen ele geçirildiği bilgisini paylaşan Taliban’ı Facebook hesabından yalanladı.

Direniş sözcüleri sosyal medya platformlarından haberleri yalanlarken Taliban üyelerinin Pençşir bölgesindeki yönetim binasının önünde çekilen görüntüleri basına yansıdı. Bölgede iki tarafın da hakimiyetini ilan etmesine karşın çatışmaların sürdüğü biliniyor.

AHMET MESUD’DAN HALKA ÇAĞRI

Direniş lideri son paylaşımında ise önce kendi yurttaşlarına sonra da uluslararası topluluklara seslendi.  Mesut’un konuşmasında şu önemli ifadeler yer aldı:

“Taliban uzlaşma talebini reddederek gerçek doğasını tekrar gösterdi. Anlattıklarının aksine Şeriat veya Kuran’a inanmadıkları gibi Afgan Ulemasının yasal isteklerine de uymuyorlar…”

“İster ülke sınırları içinde olun ister dışında, sizi direniş için, onurumuz için, ülkemizin özgürlüğü için harekete geçmeye çağırıyoruz! (…)

Nerede ne şekilde direnişe başlarsanız sizin yanınızda olacağız. Ayağa kalkın, zamanı yakalayın ve direniş çağrımıza kulak verin. (…)

Anavatanı korumak için son anımıza kadar yanınızda olmaya hazırız.”

“TARİH VE AFGAN HALKI SİZİ YARGILAYACAK”

Ahmet Mesud bildirisinde yabancı kuvvetlerle ilgili ise şu şekilde konuştu:

“Dün olduğu gibi bugün de Taliban’ı destekleyen dış güçlerin var olduğunu biliyoruz.”

“Uluslararası toplum Taliban’a siyasi bir meşruiyet kazanmaları yolunda yardımcı olarak durumdan tamamen sorumludur. Taliban’ın dünyaya değiştiği izlenimi vermesine ve yanılsama yaratmasına imkan tanıyarak fırsat vermişlerdir. Oysa Taliban yalnızca değişmemekle kalmıyor, hiç olmadığı kadar zalim, ayrımcı ve radikalist şekilde geliyor. (…)

Tarih ve Afganistan halkı bugün yardımımıza gelenleri ve gelmeyenleri yargılayacak. Bu kritik noktada Afganistan’ın gerçek dostlarının kim olduğunu ve kim olmadığını göreceğiz.”

PAZAR GÜNÜ PENÇŞİR’de KAYBEDİLEN KİLİT İSİMLER

Pazar akşamı Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fahim Dashty ve Ahmet Şah Mesud’un yiğeni Direniş Generali Sahib Abdul Wadood Zhor gibi direnişin kilit aktörlerinin Taliban tarafından öldürüldüğü direnişin paylaşım yaptığı Facebook hesabından şu sözlerle bildirilmişti;

“Derin bir üzüntü ve pişmanlıkla bugün iki kardeşimizi, savaşçımızı kaybettik. Faşist gruba karşı savaşta Ahmet Mesud’un Ofis Başkanı Fahim Dashty ve Afganistan’ın ulusal kahramanının yiğeni General Sahib Abdul Wadood Zhor’u kaybettik. Şehadetinizi tebrik ediyoruz.”

DİRENİŞ UZLAŞMA İSTİYORDU

Hindistan’ın en önemli yayın kanallarından olan İndia Today’in haberine göre Pençşir’de Ahmed Mesud ve direniş ordusu boyun eğmeyi reddederken lider Ahmet Mesud farklı açıklamalarda bulunmuştu. Direniş lideri Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer vermişti:

“Kalıcı bir barış sağlanması için Taliban’ın Pençşir ve Andarab’da ateşkes sağlaması ve askeri faaliyetlerini sonlandırması durumunda, Ulusal Direniş Hareketi çatışmaları durdurmaya hazır.”

AFGANİSTAN’DA PAKİSTAN FAALİYETİ

Görgü tanıklarının ve direnişçilerin ifadelerine göre Pakistan kuvvetlerinin Pençşir’e saldırıda bulunan Taliban’a havadan destek verdiği öne sürüldü. Pakistan’ın insansız hava araçlarının Pençşir bölgesine saldırıda bulunduğu iddia edilerek paylaşılan görüntüler özellikle Hindistan basınında büyük yer buldu. Cumartesi günü Pakistan Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı General Faiz Hameed, Kabil’e ziyarette bulunmuştu. 4News kanalından Lindsey Hilsum’un sorularını yanıtlayan Faiz Hameed Taliban yöneticileriyle görüşme konusunda kararsız olduğunu belirtirken istikrar için çalışacağını da dile getirmişti. Yapılan görüşmelerin ardından Pençşir bölgesinde Taliban’ın, iddialara göre Pakistan desteğiyle, saldırılarını şiddetlendirmesi yeni Afganistan ve Pakistan ilişkilerinin nasıl şekilleneceğine ilişkin ipuçları verdi.

OCAK AYINDA 5 CH-4 İNSANSIZ HAVA ARACI ALMIŞTI

Pakistan 15 Ocak 2021’de Çinli savunma şirketi Aerospace Long-March International’dan 5 adet CH-4 insansız hava aracı alımı yapmıştı. Söz konusu aracın Pençşir bölgesine saldırı yapan İHA’lardan olduğu iddia edildi.

TALİBAN PAKİSTAN DESTEĞİNİ REDDETTİ

Taliban sözcüleri ise Pakistan’ın Pençşir bölgesine yapılan saldırılara destek verdiğini reddetti.

Al Jazeera yazdı: Taliban, Türkiye’yi Afganistan’a davet etti

Ahmet Hakan: Afganistan’dan buraya gelenlerin tümü Taliban zihniyetli olsa bile bir şey olmaz