Penceresiz kümes kadar oda 3 bin 250 lira

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 10:15 am - Güncelleme: 25 Ağustos 2022 Perşembe 11:19 am

Üniversite sınavının ardından barınma telaşına giren öğrenciler ve aileleri, yurt, ev ve oda fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşması nedeniyle kara kara düşünüyor. Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte ‘barınma’ sorunu devam ederken, öğrenciler oda kiralamaya yönlendiriliyor. Penceresiz ve küçük odalara istenen kira fiyatı ise 3 bin 250 TL’ye ulaşmış durumda.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu ardından bu yıl 850 bin 631 genç istedikleri bölüme yerleşti. Öğrenciler sınav telaşını geride bırakmasına rağmen şimdi de ‘barınma’ sorunuyla karşı karşıya kalmış durumda.

Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler için başvurular dün başladı. 28 Ağustos’ta sona erecek fakat öğrencilerde telaş arttı. Geçtiğimiz yıl yurtlarda yer olmamasından dolayı “barınamıyoruz” diyen öğrenciler bu yıl enflasyon ile birlikte ev bulmakta zorlanıyor.

İSTANBUL’DA FİYATLARA SEMT AYARI

İstanbul’da ev arayan öğrenciler için fiyatlar semtlere göre değişiklik gösteriyor. En uygun kira bedeli 5 bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıktı. Çareyi oda kiralamakta arayanların gençler ise hem yüksek fiyatlar hem de kötü yaşam koşullarıyla karşı karşıya.

PENCERESİZ ODAYA 3 BİN 250 TL İSTENİYOR

Hürriyet’ten Beyazıt Şenbük’ün haberine göre internet sitelerinde yer alan kiralık ilanlarında, ‘süit oda’ olarak sunulan fakat penceresi dahi bulunmayan odalar için 2 bin 750 ile 3 bin 250 TL arasında kira isteniyor. Pencereli oda farklı olarak da 500 TL talep ediliyor. Ev kiraları evin konumuna göre değişirken en yüksek kira istenen ilçeler arasında Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar var.

DİĞER KENTLERDE DE  DURUM AYNI

Öğrencilerin yoğunlukta olduğu diğer illerde de durum farklı değil. Öğrenciye kiralık ev fiyatları İzmir’de 3 bin TL’den 11 bin TL’ye, Ankara’da 4 bin TL’den 12 bin TL’ye, Eskişehir’de 3 bin TL’den 7 bin TL’ye, Antalya’da 3 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye kadar yükseldi.

ÖĞRENCİLER BARINAMIYOR, YANDAŞLAR TARİKAT YURTLARINI ÖVÜYOR

Barınma sorunu yaşayan ve yurt bulamayan öğrencileri, AKP iktidarına yakın medya da sık sık cemaat ve tarikat yurtlarına yönlendirmeye çalışıyor. Yandaş Yenişafak Gazetesi geçtiğimiz gün sürmanşetten, cemaat ve tarikat yurtlarını öven bir haber yapmıştı.

Yeni Şafak devlet yurtlarını yok saydı, tarikat yurtlarını övdü!

Enes Kara’nın babası TELE1’in haberine engel getirdi, gerici AKİT’e konuştu

 

Öğrencilerin barınma sorunu kabusa dönüştü! Kiralık evler asgari ücretle yarışıyor

ÖZEL YURTLARDA 307 BİN KAPASİTE

– Yükseköğretim Kurumu’nun(YÖK) verilerine göre, 8 milyon 296 bin 959 üniversite öğrencisi var. Örgün eğitim alanların sayısı ise 3 milyon 761 bin 637.
– Türkiye genelindeki resmi ve özel yurtlara bakıldığında KYK yurtlarında kapasite Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni yapılan yurtlarla 800 binin üzerine çıktı.
– Özel yurtlarda 307 bin 125, üniversite yurtlarında ise 89 bin 32 olmak üzere tüm yurtlarda toplam 1 milyon 132 bin 311 kapasite mevcut. KYK yurtlarında fiyatlar fiziki koşullar ve barınma durumuna göre 6 kategoriye ayrılıyor.

ÖZEL YURT FİYATLARI

– İstanbul’daki özel yurtlarda tek kişilik odanın yıllık ücreti 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. En uygun fiyatlı dört kişilik oda ise 50 bin TL civarında.
– Ankara’daki özel yurtlarda tek kişilik odaların yıllık ücreti 84 bin, iki kişilik odalar 62 bin, üç kişilik odalar 52 bin TL.
– İzmir’de üç kişilik odalar için 40 bin TL talep edilirken, tek kişilik odada kalmanın maliyeti yıllık 120 bin TL.
– Eskişehir’de özel yurtlarda 23 bin TL’ye tek kişilik oda bulunabiliyor.
– Sivas’ta tek kişilik özel yurt odasının maliyeti yıllık 32 bin 500 TL iken, 3 kişi kalmak isteyenler yıllık 16 bin TL ödüyor.