Peker’in çağrısına yanıt: Devlet görev verirse yalan makinesine bağlarım

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 2:47 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 2:47 pm

Organize suç lideri Sedat Peker, söylediklerinin doğru olduğuna dikkat çekmek amacıyla “yalan makinesine” bağlanabileceğini söylemişti. Yalan dedektörü uzmanı İbrahim Berk, devlet ve Peker’in onay vermesi halinde bu testi yapabileceğini dile getirtti.

Sedat Peker, yayımladığı videolarda söylediklerinin doğru olup olmadığının tespiti için yalan makinesine bağlanmak istediğini söyledi. Peker yayımladığı sekizinci videoda yalan makinesine bağlanma talebini şu cümlelerle dile getirdi: “Silahı buraya koyacağız. İki müfettiş ve yalan makinesi. Yalan makinelerinin yüzde 1,5 yanılma payı var. O yüzden mahkemelerde kullanılmıyor. Ben doğru söylesem yine ötse de kafama sıkacağım.”

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre, internet ansiklopedisi Vikipedie’da poligraf adıyla da bilinen yalan makinesi, sorgulama sırasında insana bağlanarak yalan söyleyip söylemediğini tespit etmeye çalışan cihaz olarak tanımlanıyor. Temel olarak yalan söyleyen insanın vücudundaki fizyolojik değişimleri (kan basıncı ve nabız artışı gibi) ölçerek çalıştığı belirtilen sistemin mucidi ise Cleve Backster. 1921 yılında icat edilen ve özellikle Amerika’da büyük ölçüde kullanım alanı bulan yalan makinesi sonuçları bir dönem adli kanıt olarak bile değerlendirilmişti. Ancak daha sonraları tarafsız uzmanların görüşleri doğrultusunda yalan makinesinin sonuçlarına şüpheyle yaklaşıldı. Türkiye’de yalan makinesi denildiğinde akla gelen isimlerden biri de kamuoyunda “Yalan dedektörü uzmanı” olarak tanınan İbrahim Berk. Rusya’da bulunduğu sırada bir dedektiflik bürosunda çalışan kayınbiraderini ziyarette ilk defa görüp üzerine çalışmaya başladığı yalan makinesine dair bilgilerini geliştiren Berk, uzun yıllar boyunca bunları Türkiye’de de anlattı ve buna dair videolar çekti.

“UZMANLAR İNCELİYOR”

Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Berk, yalan makinesinin bir medikal cihaz olarak adlandırılabileceğini söyledi.  Berk, yalan makinesinin sadece bir cihazdan ibaret olmadığını, bunun bir uzmanlığı olduğunu vurgulayarak, “Kullananın nasıl kullanacağını ve kişiyi nasıl teste hazırlayacağını bilmesi lazım. Teste tabi tutulacak kişinin de iyi hazırlanması lazım. Testte doğru soruların sorulması gerekiyor. İnsan vücudu her şeye tepki veriyor. Yalan makinesinin bir programı var. Bu program bu tepkileri rapor halinde sunuyor. O rapor uzman tarafından detaylı inceleniyor” diye konuştu.