Pegasus’un işten çıkardığı kaptan pilot: Savcı ‘rüzgar’ı tutuklasın

Yayın tarihi: 26 Şubat 2020 Çarşamba 8:10 am - Güncelleme: 26 Şubat 2020 Çarşamba 8:10 am

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan kaza sonrasında yaptığı açıklamalar nedeniyle Pegasus Havayolları’ndaki işine son verilen Kaptan Pilot Bahadır Altan, kazada kaptan pilotun tek suçlu ilan edilmesini eleştirdi. Kazaya neden olan birçok faktör olabileceğini hatırlatan Altan, “Savcı rüzgarı tutuklasın” dedi.

Suçlu arayan mantığın kazaların tekrar tekrar yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Altan, Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuştu. Türkiye’de havacılık yasasının olmadığını hatırlatan Altan, “Öncelikle bu tutuklama kararını bütün meslektaşlar olarak protesto ediyoruz. Bir suçlu arayan mantık zaten kazaların tekrar tekrar yaşanmasına neden oluyor. Bu büyük bir hata. Bizde havacılık yasası yok. Bu kaptanı tutuklayan savcı trafikte 3 kişinin ölümüne sebep olan bir şoförü tutukladığı yasayla tutukluyor. Bu hukuksuzluğun devamıdır. Zaten mesele, sorumluluğu bütün bu sistemin eksikliklerinde arayacak bakış açısının eksikliğidir” ifadelerini kullandı.

İşten atılan pilottan Pegasus’a: Kâr hırsıyla atı öldüresiye kırbaçlayanlar…

“PİLOTUN TEK SUÇLU İLAN EDİLMESİ YANLIŞ”

Kara kutunun tam olarak incelenmeden pilotun suçlu ilan edilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Altan, Ulaştırma Bakanı’nın kazadan hemen sonra yaptığı, “Sert iniş sonucunda uçak pistten çıktı” şeklindeki açıklamasını eleştirerek, Batı ülkelerinde kaza kırım heyetini yönlendiren bir açıklama olarak suç kabul edileceğini söyledi.

Hatayla suçun ayrı şeyler olduğunu dile getiren Altan, mantığın direkt suçlu ilan etmeye yönelik olduğunu belirtti. Altan, “Daha ilk gün savcının, ‘Bana iki isim verin, iki kule görevlisi iki pilot verin onları tutuklamam lazım’ diye konuştuğu söyleniyor. Böyle bir şeyi çözemeyiz. Buradan yolcuların da havacıların da, şirketlerin lehine de hiçbir şey çıkmaz. İki kişiyi suçlu ilan ederseniz 3-5 sene sonra bir kaza daha olur” şeklinde konuştu.

Kara kutular çözüldü: Pilot değil kule ve pist hatası

“PEGASUS AİHM’E TAŞIMALI”

Büyük bir hukuksuzluk olduğuna vurgu yapan Altan sözlerine şöyle devam etti:

“Ben burada Pegasus’u da eleştiriyorum. Pegasus’un avukatları bu tutukluluğa itiraz etmeli. Pilotların uluslararası derneği var. Bunu hemen AİHM’e taşımalıdır. Burada pilotun hatası olabilir. Adil kültür dediğimiz bir havacılık kanununa ihtiyacımız var. Kanunumuz yok. Pilotlar trafik kazasına göre yargılanıyor. Burada önemli olan suçla hatayı ayırt eden mantığın yerleşmesi. Bu bir uçak kazası. Bu tır şöförü değil, bu tırla, kamyonla işlenmiş kaza değil. Her şey kamuoyunun elinde. Bütün deliller yetkililerin elinde.”

“KAZAYA NEDEN OLAN BİRÇOK FAKTÖR VAR”

Kazanın yaşanmasına neden olan birçok faktörün olabileceğini ifade eden Altan, “Pilot pas geçseydi kaza olmayacaktı. Uçmasaydı da kaza olmayacaktı. İzmir’den kalkmasaydı kaza olmayacaktı. İniş istikameti bu yönde olmasaydı kaza olmayacaktı, İstanbul Havalimanının pistleri bu yönde olmasaydı kaza olmayacaktı. Tek başına baktığınızda bunların hepsi kaza zincirini kıran faktörler. Uçağın tekrar hızlanmasına neden olan bir rüzgar artışı var. Böyle bir meteorolojik hadise olmasaydı kaza olmayacaktı. O zaman rüzgarı tutuklasın savcı. Bu mümkün müdür?” diye konuştu.