Patrik’ten Ayasofya çıkışı

Yayın tarihi: 8 Eylül 2020 Salı 9:02 am - Güncelleme: 8 Eylül 2020 Salı 9:02 am

İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya ve Kariye müzelerinin camiye çevrilmesine tepki gösterdi. İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul’daki Ayasofya ve Kariye müzelerinin camiye çevrilmesinin Yunanlıları rencide ettiğini söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya ve Kariye camiye çevrilmişti. Dünya kültür mirası için önemli yapıların camiye çevrilmesine, başta Yunanistan olmak üzerine birçok kesimden eleştiri gelmişti.

“Rencide edici; sabrediyoruz ve dua ediyoruz”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türk hükümetinin eylemlerinin Yunanları, onların kimliğini ve kültürünü rencide ettiğini belirtti.

Bartholomeos şöyle konuştu:

“Birkaç ay önce Ayasofya camiye dönüştürüldü. Daha sonra da en güzel manastırlardan Kariye de cami yapıldı. Sanki şehirdeki camiler yetmiyormuş, sanki buradaki çoğunluk dininin inananları için çok sayıda ibadethane ihtiyacı doğmuş gibi yönetenler, aceleyle bu kararları aldı. Bu eylemler bizi, kimliğimizi, tarihimizi, kültürümüzü rencide ediyor. Sabrediyoruz ve dua ediyoruz.”

Bu, Bartholomeos’un Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle ilgili ikinci açıklaması oldu. 1 Temmuz’da Feriköy’deki 12 Havariler Kilisesi’ndeki ayinden sonra konuşan Bartholomeos, “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, dünyada milyonlarca Hıristiyanı, İslam’a karşı çevirecektir. Oysa istenen şey birliktir” demişti.