Parlamenter sistem metninin detayları ortaya çıktı

Yayın tarihi: 25 Şubat 2022 Cuma 1:50 pm - Güncelleme: 25 Şubat 2022 Cuma 1:50 pm

Ankara’da tarihi buluşmaya imza atan 6 muhalefet parti lideri, pazartesi günü parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak.

Metnin detaylarını yazan Sputnik’ten Osman Nuri Cerit’in haberine göre; 28 Şubat’taki toplantının yaklaşık 700 davetlinin katılımıyla Ankara’daki Bilkent Otel’de düzenleneğini belirtildi. Hazırlıklar için ise metni kaleme alan genel başkan yardımcıları görevlendirildi.

METNİ PARTİ KURMAYLARI OKUYACAK

Hazırlık komitesinin çalışmaları sonucunda toplantının Ankara’daki Bilkent Otel’de 13.30’da yapılmasına karar verildi. Toplantıda genel başkanların oturma düzeninin, partilerinin alfabetik sırasına göre yapılması kararlaştırılırken, parti genel başkanlarının imzalayacağı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ metninin kurmaylar tarafından okunması üzerinde anlaşıldı.
Genel başkanların birer konuşma da yapacağı toplantıya, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de davet edildi. 700’e yakın davetlinin bulunacağı toplantıda, kitapçık haline getirilen metin katılımcılara da dağıtılacak.

METİN 24 SAYFA VE 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Partilerin üzerinde anlaştığı parlamenter sistem taslağı üç bölümden oluşacak. Giriş bölümünde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yaşananlar ve neden güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyaç olduğu özetlendi. İkinci bölümde güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana esasları yer alıyor. İkinci bölümde yasama, yargı ve yürütme alanında yapılacak değişiklikler ele alınıyor. Bu başlıklar altında meclisin güçlendirilmesi planlanıyor.

Parlamenter sisteme yönelik partilerin hazırladıkları ortak metinin son bölümünde ise temel hak ve özgürlüklerle güncel düzenlemeler de yer alıyor. Bu kapsamda ele alınan düzenlemelerden biri kamu ihale kanunu. Yine kamuya alımlarda mülakat uygulamasına ilişkin başlıkta metinde yer alıyor.

‘Kılıçdaroğlu, 28 Şubat’ta 28 başörtülü kadınla görüşecek’

Kılıçdaroğlu tarihi buluşmayla ilgili Bahçeli’ye yanıt verdi