Paris’te hayat durdu: Büyük protestoda 700’den fazla gözaltı

Yayın tarihi: 8 Aralık 2018 Cumartesi 8:22 am - Güncelleme: 8 Aralık 2018 Cumartesi 1:52 pm

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yelekler’in düzenleyeceği gösterilerden önce 32 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan Sarı yelekliler Paris’teki Zafer Takı çevresine akın ederken polis göstericilere müdahaleye başladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yelekler’in düzenleyeceği gösterilerden önce 32 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Sarı Yelekler, başta Paris olmak üzere ülke genelinde akaryakıt zamlarını ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto ediyor.

Geçen haftaki şiddet olayların tekrarlanmaması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ülke genelinde 89 bin polis görevlendirildi. Paris’i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor.

Eylemciler, Paris’in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi’ne gelmeye başladı. Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmesine izin veriyor.

Sarı Yelekler’in Paris’te düzenleyeceği gösterilerden önce 121 kişi ifadeleri alınmak üzere polis merkezlerine götürüldü, 32 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan kişilerin üst aramasında çekiç ve taş bulunduğu ifade edildi.

Fransız yetkililer, geçen hafta düzenlenen protestolarda dükkanların yağmalanması, camların kırılması, araçların ve bazı binaların ateşe verilmesi gibi şiddet olaylarının tekrarlanmasından endişe duyuyor. Bu nedenle Champs-Elysees Caddesi’nde mağaza ve restoranlar kepenkleri indirdi.
Gösteriler Paris’in kültür hayatını da etkilerken, Champs-Elysees yakınlarındaki müzeler kapalı. Benzer şekilde Paris’in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programlar da iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Ligi’nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.
Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek.

Paris’teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulurken, Champs-Elysees Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak.

GÖSTERİLER POLİS MÜDAHALESİ İLE BAŞLADI

Bugünkü eylemlerde şu ana kadar 700’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtilirken; sabah saatlerinden bu yana Paris’in Şanzelize Meydanı’nda binlerce protestocunun toplandığını açıkladı.

Fransa genelinde yaklaşık üç hafta önce başlayan ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların protesto edildiği eylemler sürüyor. Eylemler kapsamında şu ana kadar 1,500’den fazla kişinin gözaltına alnıdığı; en az üç kişinin hayatını kaybettiği ve 222’si polis olmak üzere 1,000’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Fransa Başbakanı Edouard Phillippe, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada akaryakıta ilişkin 1 Ocak’ta uygulamaya girmesi planlanan vergilerin altı ay boyunca geçici olarak ertelendiğini açıklamış; fakat söz konusu ertelemenin olumsuz tepki almasıyla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zammın tamamen iptal edildiğini duyurmuştu.

Açıklamaların ardından eylemlerin etkisini azaltmasının ardından bugün Fransa genelinde gerçekleşecek olan protestolarda 8 bini Paris’te olmak üzere toplam 89 bin polis görev alacak ve Eyfel Kulesi, çeşitli mağaza ve müzelerin bugün kapalı olacak.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, hükümet karşıtı protestoların bir “canavar” oluşturduğunu söyledi.

Paris’te sarı yeleklilerin eylemleri ağırlıklı olarak Zafer Takı çevresi ve Şanzelize Caddesi’nde sürüyor. Polis, birçok noktada göstericileri biber gazı ile uzaklaştırmaya çalışıyor. Polisin attığı gaz kapsüllerini alan eylemciler ise bunları polise atıyor. Polis ve eylemciler arasındaki ‘gaz kapsülü’ uzaklaştırma anları ise ilginç görüntüler oluşturuyor. Şu ana kadar olaylarda 700’den fazla göstericinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

EYLEMCİLER TAHTA PLAKALARI ATEŞE VERDİ

Paris’teki eylemciler, iş yerlerini korumak için döşenen tahta plakaları ateşe verdi.