Paris İklim Anlaşması, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi

Yayın tarihi: 5 Ekim 2021 Salı 8:34 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 7:57 am

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi önceki gün ilk olarak muhalefet milletvekillerinin talebiyle tali komisyon olan TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmaması durumunda ekonomisinin büyük zarar göreceğini belirtti. Türkiye’nin “gelişmekte olan ülke” olduğu beyanıyla anlaşmaya taraf olma gerekçesini açıklayan Birpınar, Rusya ve Polonya’nın da anlaşmaya taraf olurken “ekonomilerine zarar gelmemesi kaydıyla anlaşmayı uygulayacaklarını” beyan ettiklerini, Türkiye’nin de buna benzer bir beyanda bulunduğunu belirtti.

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmada çok geç kaldığını, 5 yıl sonra taraf olma kararında ise iklim fonlarına erişimin önemli rol oynadığını belirtti. Öztunç, “Bizim derdimiz iklim krizi mi, iklim krizinin fonu mu, hangisi?” diye sordu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da Türkiye’nin “gelişmiş ülkeler” listesinden çıkmasının, dünyadaki diğer ülkelerin tutumu göz önünde tutulduğunda olanaklı görünmediğini vurguladı.

Muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Bakan Yardımcısı Birpınar “Finansman meselesine çok takılmayın. Biz ‘para olmasa da imzalarız’ noktasındayız” ifadelerini kullandı. TBMM Çevre Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından teklifin esas komisyon olan TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunulması, oybirliğiyle kabul edildi. Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde de eleştirileri yanıtlayan Bakan Yardımcısı Birpınar, “Birileri bizi 1992’de yanlış yere konumlandırmış, buradan çıkmaya çalışıyoruz” dedi. Teklif oybirliğiyle kabul edildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un “Erdoğan ABD’ye gidince, doların yeşilini görünce ağacın yeşilini hatırladı” sözlerine AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı’nın tepki göstermesi ve Öztunç’a yönelik ‘terbiyesiz’ ifadesini kullanması üzerine kısa süreli tartışma yaşandı. Toplantıya kısa süre ara verildi.

Paris Anlaşması teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu