Paris 2024’teki ‘Sen Nehri’ tartışmalarına milli yüzücü Kuzey Tunçelli de katıldı: Kendi elimi göremiyordum

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2024 Cuma 7:05 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2024 Cuma 7:05 pm

Paris 2024’te açık su erkekler 10 kilometre maratonda yarışan milli yüzücü Kuzey Tunçelli, Sen Nehri’ne ilişkin “Su çok pisti. Kokusu, tadı çok kötüydü. Akıntıdan dolayı gidemediğimi hissettim. Kötü bir yarış deneyimi oldu” dedi.

Paris Olimpiyat Oyunları’nda açık su ve triatlon yarışlarının Sen Nehri’nde yapılmasına karar verildiği günden beri tartışmalar yaşanıyor. Belçika Olimpiyat Komitesi, Claire Michel’e triatlon yarışında E.Coli bakterisi bulaşması nedeniyle yarışlardan çekildi. Yarışlara katılan yüzücüler suyun kirliliğinden şikayet etti.

Kanalizasyon ve gemilerin yarattığı kirlilikten dolayı 1923’ten beri yüzmenin yasak olduğu Sen Nehri’nin temizliği için Fransa hükümeti 2015’ten bu yana 1,4 milyar euroluk bir yatırım yaptı. Paris 2024 Olimpiyatları’ndan önce nehrin temiz olduğu duyurulduktan sonra ilk kez Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo nehirde yüzmüş ve “Sen Nehri kirden arındırıldığı için çok mutlu ve gururlu” olduğunu söylemişti.

Bugün de 10 kilometre açık su maratonunda mücadele eden Milli yüzücü Kuzey Tunçelli de nehrin kirliliğine ilişkin açıklama yaptı.

“SU ÇOK PİSTİ”

Yarışının nehrin kirliliği nedeniyle kötü geçtiğini belirten Tunçelli şunları söyledi:

“Su çok pisti. Kokusu, tadı çok kötüydü. Akıntıdan dolayı gidemediğimi hissettim. Kötü bir yarış deneyimi oldu. Suyun içini, kendi elimi göremiyordum. Bu da yarış sırasında çok kötü etkiliyor. Kafanızı kaldırıp gittiğiniz yere bakmanız gerekiyor, bu da çok yoruyor.”

HASTALANAN SPORCULAR OLDU

Belçikalı sporcu Claire Michel’in Sen Nehri’nde katıldığı bireysel yarışların ardından E.Coli bakterisine yakalanması sebebiyle Belçika ekibi, triatlon karışık takım finallerinden çekildiğini duyurmuştu.

Portekizli triatlon sporcusu Vasco Vilaca da da yarış sonrası mide-bağırsak enfeksiyonuyla uyumlu semptomlar geliştiği bildirilmişti.

Bazı sporcuların Sen Nehri’nde katıldığı bireysel yarışların ardından hastalanmaları nehrin kirliliğiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirirken Paris Belediye Başkanı Hidalgo, Sen Nehri’nin temiz olduğunu savundu ve “Sen Nehri’nde yüzdüğü için hasta olan ya da yarıştan çekilen hiçbir sporcu yok. Bunlar yalan haberdir” ifadelerini kullandı. Buna karşılık Olimpiyatların ilk günlerinde, nehirdeki yüzme antrenmanları arka arkaya beş kez iptal edilmişti.

16 yaşındaki Kuzey Tunçelli Olimpiyat 5’incisi!

Kuzey Tunçelli, Sen Nehri

Paris 2024’te açık su erkekler 10 kilometre maratonda yarışan milli yüzücü Kuzey Tunçelli, Sen Nehri’ne ilişkin “Su çok pisti. Kokusu, tadı çok kötüydü. Akıntıdan dolayı gidemediğimi hissettim. Kötü bir yarış deneyimi oldu” dedi.

Kaynak: ANKA