Paraları aldılar… Velilere ‘okulu kapattık’ diye mesaj attılar! Bu kapatılan ikinci okul…

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2019 Pazar 10:10 am - Güncelleme: 9 Ekim 2019 Çarşamba 3:47 pm

‘Toprak dede’ Hayrettin Karaca, ‘yaprak dede’ Nihat Gökyiğit tarafından 1992’de kurulan TEMA Vakfı, ismini korumak için TEMA Okulları’na dava açtı. Bilirkişi raporu Tema’dan yana çıkarsa iki girişimcinin kurduğu okul adını değiştirmek zorunda kalacak.

Hürriyet’ten Jale Özgentürk, TEMA Vakfı ve Tema Okulları arasındaki isim kavgasını şöyle kaleme aldı: İki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu TEMA Vakfı. Amaçları Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bu mücadelenin devlet politikası olmasını sağlamaktı. Vakıf yıllardır “Türkiye Çöl Olmasın” sloganıyla çok önemli adımlar atarken Karaca ve Gökyiğit de hala bugün ilerlemiş yaşlarına rağmen bu amaç doğrultusunda yaşıyorlar.

İş dünyasının da çok önemli isimleri olan bu iki değerli ismin kurduğu Tema’nın bugünlerde en önemli işi yanan ormanlar için başlattığı kampanya. Ancak bir de isim hakkına ilişkin verdiği bir mücadele var.

Sorun büyük İstanbul depremi sırasında tanışan iki arkadaş Murat Polat ve Ercüment Amasyalı tarafından kurulan Tema Okulları’ndan kaynaklanıyor. Tema markasını kullanan girişimcilerin haksız kazanç sağladığını düşünen Tema Vakfı, markanın kullanılmaması için bu gruba dava açmış.

TEMA kavgası

Tema Okulları’nın internet sitesinde yer alan tanıtıcı bilgilerde yeşil ve doğa konusuna özel önem verilmesinin algı karmaşası yarattığı belirtiliyor. Okulun tanıtım yazılarında yer alan o bilgiler şöyle:

“Yeşili seviyoruz, yeşil içinde öğrenmeye inanıyoruz. O nedenle Tema Okulu’nun yeşil bir kampüs içinde olmasını tercih ettik. Bizi özel kılan diğer etmenler olarak sıralanabilir. Atölye destekli programlarımız ( sanat, fen-doğa, yapı inşa, evcilik ve müzik atölyeleri), yaz-kış kullandığımız bahçemiz, okul içinde beslediğimiz kuşlarımız, balıklarımız ve biz, bir bütünüz.”

Tema Vakfı’ndan aldığım bilgilere göre davada bilirkişi raporu aşamasına gelinmiş. Tema’nın hukukçularından Ömer Aykul “Markanın ticari bir olay olduğunu kamuoyunda önemli kuruluşların marka ve logalarının, tanıtıcı işaretlerinin önemli oranda sert koruma altına alındığı” belirtiyor. Davayı açma nedenlerini ise “Tema’nın okul açtığı” algısı olduğunu söyleyen Aykul, önce ihtar çekerek durumun düzeltilmesini istediklerini olmayınca da dava açtıklarını söylüyor. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda “haksız çıkar elde ediliyor” kararı çıkarsa okulun adının değişmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

“Tema markası zaman zaman girişimciler tarafından kullanılıyor. Bizden önce kullanılmışsa itiraz hakkımız yok. Ama bizden sonra ise hemen ihtar çekiyoruz. İtiraz edilmezse ürünler toplanıp imha ediliyor ve dava sürecine ihtiyaç kalmıyor. Tema ticari olmaktan çok özel bir amacı olan bir vakıf. O nedenle markamız konusunda titiz davranıyoruz” diyor.

FİDAN BAĞIŞINA YOĞUN İLGİ

BU arada son günlerde Kaz dağlarındaki ağaç kesiminden sonra üst üste gelen orman yangınları nedeniyle TEMA’da da bağış kampanyası var. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’a kampanyadaki durumu sordum. Şunları söyledi: “Bu olaylar nedeniyle toplumun çevre duyarlılığı en üst noktaya çıktı. Perşembe gecesi Norm Ender ismi ile tanınan ve gençler tarafından çok sevilen rap sanatçımızın liderliğini yaptığı bir fidan bağışı yapma yarışı başlatıldı. Sanatçılar önce bağış yaptılar sonrasında ise bir arkadaşlarına meydan okuyarak bağış yapmasını istediler. Bunun yanı sıra sanatçıların hayranları da bağış yapma yarışına girdiler. Gecenin geç saatleri olmasına rağmen TEMA Vakfı’nın web sitesi yoğun bağış trafiğinden etkilenerek kilitlendi.”

BİR ÖZEL OKUL MAĞDURİYETİ DAHA HALKALI VE KURTKÖY’DEN

Okul bir yıllık eğitimin ardından kapısına kilit vurmuş, peşin ödeme yapan veliler ve yeni döneme başlamaya hazırlanan öğrenciler ortada kalmıştı.

Bir kötü haber de Halkalı Atakent’ten ve Kurtköy’den geldi. 2017-2018 eğitim yılında “kişiye özel eğitim anlayışı” ile ortaya çıkan bu okul, eski bir eğitimci tarafından oluşturulan bir girişim grubu tarafından kurulmuştu.

Halkalı ve Kurtköy dışında Kağıthane’de de bir kampusü bulunan okulla ilgili bir süredir veli şikayetleri artmıştı. Kötü haber ise yeni eğitim yılının kayıtların yapılmasından sonra dönemin başlamasına sayılı günler kala geldi. Kampusların kapatıldığı bir sms’le bildirildi.

DOĞRU ÇIKMADI

Gönderilen mesajda şöyle denildi: “Franchise olarak işletilen Atakent okulu yeni dönem kira sözleşmesi ile ilgili mülk sahibi ile anlaşmazlık oluşmuş ve kendince böyle bir yöntem ile okulu huzursuz etmiştir. Okul yönetimi öğrencileri mağdur etmemek adına Atakent N… okulu ile iyi niyet protokolü yapmıştır. Öğrencilerimizin randevu sistemi ile okul müdiremiz yönetiminde nakil ve kayıt işlemleri yapılacaktır.”

Sorunun kendi mali krizlerinden değil de mülk sahibinden kaynaklandığı bahanesinin arkasına sığınan okul yönetiminin yönlendirdiği okula giden veliler, böyle bir iyi niyet anlaşmasının olmadığı gerçeğiyle bir kez daha yıkıldı.

Adını Jules Verne’in bir romanından alan okul kapanırken, 2019-2020 dönemi için 14 bin liralık ücreti peşin ödeyen veliler, şimdi ne dertlerini anlatacak yetkili bulabiliyor ne de ödedikleri paraları alabiliyor. Bir iki gün öncesine kadar okulun internet sitesinde her iki şube ile yer alan bilgiler de kaldırıldı.

Okulun eski ortaklarından birine ulaştım. Verdiği bilgiye göre ekonomik darboğaz yaşayan yöneticiler böyle bir yol arayışına girdi ama başarılı olunamadı. Okulun kurucularının zorda olduğunu kabul eden eski ortak Kağıthane kampusünün de tehlikede olduğunu belirtti.

Levent’in yazısında yer alan bilgiye göre 100’e yakın okul bu durumda. Bu da binlerce öğrenci demek. Çocuklarına iyi bir eğitim vermek için büyük fedakarlıklar yapan veliler büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

Tema Eğitim Kurumları’nın hakkındaki iddialara ilişkin cevap metnini yayın ilkelerimiz gereği okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Hürriyet gazatesinin 25/08/2019 tarihli nüshasında Tema kavgası başlığı ile ve ayrıca hürriyet.com.tr haber sitesinde ve “..paraları aldılar,velilere okulu kapattık kapattık diye mesaj attılar…” haber başlığı içeriğinde yer almak sureti ile ve yine hürriyet haber referans gösterilerek başka internet sitelerinde de yayınlanan gerçekleri yansıtmayan eksik ve yanlış haber ile ilgili olarak müvekkillerin itibarına, maddi-manevi haklarına ve tüzel ve gerçek kişilik haklarına yapılmış bulunan saldırıya cevap ve düzeltme hakkımızın kullanılması gerekli olmuştur.
Anılan haber içeriğinden ve bütününden çıkan sonuç; müvekkil şirketin ve ortakları olan Murat H. Polat ve Ertuğrul Ş. Amasyalı’nın hakkı olmadığı bir markayı üstelik haksız çıkar elde etmek amacıyla ve hukuka aykırı olarak kullanmış olduğudur. Oysa gerçek bu değildir. Tema Eğitim Kurumları Ltd.Şti. ünvanlı müvekkil şirket eğitim işleri ile iştigal etmek üzere 2013 yılında kurulmuş ticaret siciline kayıtlı olan ve kurulduğu günden bu yana faaliyet gösteren yasal ve itibarlı bir şirkettir.

Bunun yanı sıra habere konu edilen ve sadece Tema ibaresinden sözedilen dava konusu markanın doğrusu “temakids” olup marka ülkemizde marka tescili konusunda tek resmi yetkili kurum olan Türk Patent Marka Kurumu nezdinde 2014 yılından beri müvekkil şirket adına tescilli olan markalardan biridir. Haberi üreten Jale Özgentürk’ün haber içeriğinde Tema Vakfı’ndan aldığı bilgilerden sözetmesinden anlaşıldığı üzere vakıfla iletişime geçtiği açıktır.

Doğru,gerçek, eşit ve objektif haber üretme anlayışı ile müvekkil şirket ile de iletişime geçilse idi müvekkile dava öncesi herhangi bir ihtar gönderilmediği bilgisi ile yukarıdaki bilgilere rahatlıkla ulaşılabileceği gibi gerek ticaret sicili gerekse TPMK kayıtları herkese açık olduğundan bir gazeteci olan Jale Özgentürk’ün de basitçe bu bilgilere ulaşması mümkündü. Ancak haber bütününe bakıldığında vakıfla ilgili başkaca bilgilerinde harmanlanarak verilen haberin amacının doğrudan müvekkili haksız bir konumda göstermek olduğu ne yazık ki açıktır.
Üstelik bununla da kalınmayıp  “BİR ÖZEL OKUL MAĞDURİYETİ DAHA HALKALI VE KURTKÖY’DEN”
başlığı ile devam edilerek müvekkiller ile ilgisi olmayan ancak eğitimle bağlantılı ve kapanan okullardan söz eder şekilde habere devam edilmiştir. Müvekkilleri suçlayıcı ve zan altında bırakmaya yönelik bu haberler karşısında kayıtsız kalınması beklenemez.

Yukarıdaki Tema ve okul haberinin bu şekilde devam etmesi tam anlamıyla olumsuz bir algı pompalaması, itibarsızlaştırmaya yönelik manüpilasyon ve subliminal mesaj içerikli olmuştur. Tam da okulların açılmasına yakın bir dönemde yapılmış bulunan bu haber sonrası müvekkillerin karşılaştığı tepkiler bu olguların yansımasının sonuçlarından sadece bazılarıdır.
Her türlü hukuki ve ceazi haklarımız saklı kalarak cevap ve düzeltme hakkımızı kullanmak sureti ile gerçekleri kamuoyunun bilgisine sunarız.