Papa Francis tarihi ziyaret için Irak’ta

Yayın tarihi: 5 Mart 2021 Cuma 2:25 pm - Güncelleme: 5 Mart 2021 Cuma 3:48 pm

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’i taşıyan uçak Irak’ın başkenti Bağdat’a indi. Papa havalimanında Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi tarafından karşılandı.

Papa Francis, Covid-19 salgını ve güvenlik sorunlarına rağmen tarihi Irak ziyaretine resmen başlıyor. Papa Francis’i taşıyan uçak Irak’ın başkenti Bağdat’a indi. Papa için havalimanında resmi bir karşılama töreni düzenlendi. Papa havalimanında Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi tarafından karşılandı. Papa Franscis burada, Irak Başbakanı El Kazimi ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Kısa zaman önce pek çok füze ve bombalı intihar saldırısına hedef olan Irak, 84 yaşındaki dini lideri korumak için binlerce ilave güvenlik personeli görevlendirdi.

4 GÜNLÜK ZİYARET

Euronews’in aktardığına göre, Papa Francis’in ziyaretinin ilk amacı bölgede yaşayan azınlık Hristiyanlara yalnız olmadıkları mesajını iletmek ve diğer din liderleri ile buluşarak barış ortamı sağlamak. 6 Mart’ta Necef’te Irak’taki Şiilerin lider Ayetullah Ali el Sistani ile görüşecek olan Papa, Ezidilerle de bir araya gelecek.

Papa Francis, Irak ziyaretinin son gününde Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile görüşecek ve ziyaretini Musul ve Hristiyan nüfusun en yoğun olduğu Karakuş kentine giderek tamamlayacak.

NE OLMUŞTU?

Papa Francis’ten önceki Hristiyan liderler 2. Jean Paul ve 16. Benedikt hep en eski Hristiyan topluluğun yaşadığı Irak’ı ziyaret etmek istemiş, ancak savaş ve çatışma ortamı nedeniyle bunu gerçekleştirememişti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkenin yıllarca süren çatışmalardan sonra iyileşmesine yardımcı olacağını umarak, Temmuz 2019’da Papa Francis’i resmi ziyarete davet etmişti.

Papa, tarihi ziyaret öncesi Iraklılara seslendi: Selamın Aleyküm