Pandeminin merkezi Anadolu oldu: Ölüm sayılarında korkunç artış

Yayın tarihi: 7 Eylül 2020 Pazartesi 6:37 pm - Güncelleme: 7 Eylül 2020 Pazartesi 6:39 pm

Sağlık Bakanlığının haftalık raporu “virüs çocuk ve gençleri etkilemiyor” algısının bir kez daha doğru olmadığını ortaya koydu, şu ana kadar 12 çocuk hayatını kaybetti. Bir önceki haftaya göre vaka sayısı yüzde 15, ölüm sayısı ise yüzde 40 arttı.

TRT Haber’in aktardığına göre; Tedbirlere uyum azaldı, vaka sayıları hızla arttı. Salgının Türkiye’deki merkezi Orta ve Batı Anadolu oldu.

“Gençlere ve çocuklara bir şey olmaz” diyenler gerçekle çok acı yüzleşti. Koronavirüs sebebiyle Ağustos ayı sonuna kadar 15 yaşından küçük 12 çocuk yaşama veda etti.

Veriler Sağlık Bakanlığının 24 ile 30 Ağustos’u içeren haftalık durum raporundan. Buna göre son bir haftada 700 binden fazla test yapıldı. Bu testlerde geçen haftaya oranla yüzde 15 artış ile toplam bin 357 yeni vaka tespit edildi. Ölüm sayısı da geçen haftaya göre yaklaşık yüzde 40 arttı. Ağustos’un son haftasında 205 kişi koronavirüs ile mücadelesinde hayatını kaybetti.

SALGININ MERKEZİ ANADOLU’YA KAYDI

Koronavirüs salgınının coğrafi tablosunda merkezin değiştiği görüldü. Salgının ilk günlerinde en çok vaka İstanbul’da görülürken İç Anadolu megakenti neredeyse 4’e katladı. Yüz bin kişi başına düşen vaka sayısı listesinin başında yüzde 32,1 ile Orta Anadolu yer alıyor. Başkent Ankara’nın da içinde bulunduğu Batı Anadolu’da ise bu oran yüzde 28. Doğu Anadolu’da da vaka sayısı yüzde 21 seviyesinde.

VİRÜS GENÇ – YAŞLI DİNLEMİYOR

Salgının başındaki en büyük yanılgılardan biri de “virüs çocuk ve gençlere bulaşmıyor” algısıydı. Veriler bir kez daha bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Salgının başından bu yana en çok 15-24 yaş grubu ile 65 yaş üstünün hastalığa yakalandığı görüldü. 15 yaşından küçük 12 çocuk, 15-24 yaş aralığında 10 genç ve 25-49 yaş aralığında da 397 yetişkin vefat etti.