Pandemi araştırmasında çarpıcı sonuç! Türkiye ikinci sırada

Yayın tarihi: 21 Aralık 2022 Çarşamba 10:29 am - Güncelleme: 21 Aralık 2022 Çarşamba 10:52 am

Koronavirüs salgınının çocuklar üzerinde oluşturduğu etkilerle ilgili araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada, Türkiye’nin pandemi döneminde en çok kaygı duyan ikinci ülke olduğu belirlendi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi, koronavirüs salgınına yönelik yapılan araştırma sonuçlarını paylaştı. ‘COVID-19 ve Çocuğun İyi Olma Hali’ başlıklı araştırma, 20 ülkede, 23 bin çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Bu ülkeler; Cezayir, Bangladeş Endonezya, Kolombiya, Arnavutluk, Güney Afrika, Türkiye, Tayvan, Şili, Almanya, Belçika, Romanya İspanya, İtalya, İsrail, Finlandiya, Rusya, Galler, Estonya, Güney Kore oldu.

Araştırma, çocukların salgın döneminde kendilerini birçok açıdan daha mutsuz hissettiklerini ortaya çıkardı. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar salgın sürecinde daha mutsuz oldu.

Araştırmada yer alan sonuçlar şöyle sıralandı:

-Pandemi öncesine kıyasla çocukların öznel iyi olma hallerinde en fazla düşüş Bangladeş’te gözlemlendi. Türkiye’de 8,5 olan ortalama memnuniyet, 5,8’e indi, çocukların mutsuzluğu açısından dördüncü sırada yer aldı.

-Türkiye çocukların duyduğu kaygılar açısından en yüksek ikinci ortalamaya sahip ülke.

-Çocuklara konulan kısıtlanmaların önemli sonuçlarından biri de zamanlarını nasıl geçirdiklerinden hissettikleri memnuniyetin düşmesi. Türkiye’deki çocukların memnuniyeti on üzerinden 8,4’ten 5’e düşmüş durumda.

“BİZİM İÇİN ÇOK KRİTİK BİR DENEYİM”

BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi Koordinatörü Gözde Durmuş araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, “20 ülkede yürüttüğümüz araştırmada bizim için çok kritik olan bir deneyim elde ettik. Araştırma sürecini tasarlarken sürece çocukları da dâhil ettik. Araştırma bulgularını kamuoyuyla paylaşmadan önce çocuklarla paylaşarak onların yorumlarını aldık. Bu tür araştırmalarda çocukların yalnızca bilgi alınan taraf olmamasını, ancak araştırmanın onlarla beraber yorumlanmasını ve onlardan edinilen bilgilerin onlara erişmesini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs ve grip uyarısı!