Haber

Palamut fiyatları 3'e katladı! Vatandaş hamsi için geri sayımda

Bolluğun sona erdiği palamut fiyatları 40 TL'den 120 TL'ye yükseldi. Yurttaşlar ve balıkçılar hava şartlarının soğuması ile birlikte hamsi sezonu için geri sayıma başladı.

Sezonun başında av yasağının kalkmasıyla fiyatı 40 liraya kadar düşen palamut artık cep yakıyor. Balıkların, Gürcistan sularına göç etmesi ve bolluğun sona ermesi nedeniyle tekrar yükselen fiyatlar 40 liradan 120 liraya çıktı. Bu yıl bol miktarda avlanan palamut, hem vatandaşları hem de balıkçıları memnun ederken, fiyatlardaki artış dikkat çekti.

HAMSİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Sözcü'nün haberine göre; balıkçılar, palamutun hala uygun fiyatlarla satıldığını belirterek, "Pazarda fiyatlar makul seviyede. Üç tanesi yaklaşık 200 TL'ye satılıyor, bu da bir ailenin rahatça doyabileceği bir miktar," dedi. Balıkçılık yapan vatandaşlar hava şartlarının soğumasıyla hamsi sezonunun başlamasını beklediklerini ifade etti.

'BOLLUK BİTECEK' UYARISI YAPILMIŞTI

Geçen hafta balıkçılar, palamut bolluğunun kısa süre içinde sona ereceğini ve fiyatların hızla artacağını öngörerek, "Daha ucuz olur diye beklemeyin, sonra bulamayabilirsiniz," uyarısında bulunmuştu. Av yasağının kalkmasının ardından 200 TL'yi aşan palamut fiyatları, arzın artmasıyla 50 TL'ye kadar gerilemişti. Ancak Gürcistan'a doğru göç eden balıklar nedeniyle fiyatlar yeniden yükseldi.

TÜRKİYE BALIK ZENGİNİ BİR ÜLKE

Türkiye'deki deniz ürünleri ve balıklar, yaşam alanları, yapısal özellikleri ve yağ depolama biçimlerine göre farklı kategorilere ayrılır. Bu sınıflandırma, balıkların besin değeri ve lezzetleri hakkında bilgi verirken, tüketim ve pişirme yöntemlerini de belirlemektedir.

Beyaz Etli Balıklar Yağlarını karaciğerlerinde depolarlar ve genellikle yağsız olurlar. Sindirimi kolaydır. Alabalık, çipura, levrek, mezgit ve karides gibi balıklar beyaz etli olarak bilinir.

Siyah Etli Balıklar Yağlarını kaslarında depolarlar, bu nedenle daha yağlı ve lezzetlidirler, ancak sindirimi zor olabilir. Hamsi, palamut, uskumru ve sardalya bu grupta yer alır.

Türkiye'nin geniş balık çeşitliliği, halkın hem lezzetli hem de besleyici deniz ürünlerine erişim imkânı sunarken, mevsimsel olarak avlanan balıkların piyasadaki durumu da fiyatları doğrudan etkileyebilmektedir.

https://tele1.com.tr/vatandas-henuz-balik-yiyemedi-100-liraya-istavrit-1131288/