Pakdemirli kamu zararına göz yumdu

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 9:55 am - Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 9:55 am

Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kendisinin gönderdiği müfettişlerin raporunu sümen altı ederek kurumu zarara uğrattıkları tespit edilen dönemin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu üyelerinin yargılanmasına izin vermedi.

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, Eski Tarım Bakanlarından Faruk Çelik döneminde, hayvancılıkta büyük devrim olarak başlatılan embriyo transferi projesinde beklenen sonuç alınamadı. Milyonlarca lira harcanarak başlatılan proje, Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde ‘istenilen sonuç alınamadı’ diyerek rafa kaldırıldı. Vahit Kirişçi’nin Bakanlığı döneminde ise kamunun uğradığı milyonlarca lira zararın yöneticilerden tahsil edilmeyerek üstü örtülmeye çalışıldığı ortaya çıktı.

Ülke hayvancılığında yeni bir umut olarak sunulmasına rağmen, projeden neden sonuç alınamadığına dair kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı. Milyonlarca lira zarar ise sorumlulardan tahsil edilmeyerek üzeri örtülmeye çalışıldı.

HAYVANCILIKTA DEVRİM PROJESİ OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Faruk Çelik’in Bakanlığı döneminde TİGEM’de başlatılan embriyo transferi ile ülke hayvancılığında verim artırılarak vasıflı hayvan sayısının artırılması amaçlanmıştı. Dünyada bazı ülkelerde uygulanan bu sistem Türkiye’de de ilk kez hayata geçirilirken, proje kapsamında seçilmiş üstün vasıflı hayvanlardan elde edilecek embriyolar, üreme açısından sıkıntısı bulunmayan verimi düşük hayvanlara nakledilerek, ülkedeki elit hayvan sayısının hızla artırılması planlanmıştı.

15 BİN HAYVAN ACİL KESİME GÖNDERİLDİ

Proje kapsamında yurt dışından 15 bin hayvan ithal edilirken, milyonlarca lira harcanan proje kısa sürede sekteye uğradı. Ülke hayvancılığı için büyük bir umut olarak açıklanan ve bu konuda ciddi bir tanıtımı dahi yapılan proje, kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde apar topar iptal edilerek, sonlandırıldı. Proje kapsamında ithal edilen 15 bin hayvan ise kesime gönderildi.

MÜFETTİŞLER TİGEM YÖNETİCİLERİNİ HATALI BULDU

Pakdemirli döneminde embriyo transferi projesindeki sorunların tespiti ile ilgili Bakanlık müfettişleri görevlendirmişti. Müfettişler, yaptıkları kapsamlı incelemede dönemin TİGEM yöneticilerini kasti kusurlu bularak, kurumun 30 milyon lira zarara uğratıldığını tespit etti. Hayvancılıkta Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde uygulanan modern biyoteknolojik yöntemlerin başında gelen embriyo transferi projesinin Türkiye’deki uygulamasında sağlıklı uygulanabilir bir projenin ortaya konmadığı, bütçesinin ve ödeneğinin bulunmadığı gibi hiçbir deneme yapılmadan 15 bin hayvan ile projeye başlanmasını, projenin akamete uğramasında en önemli unsur olarak tespit etti. Bakanlık müfettişleri, 30 milyon lira kamu zararının sorumlulardan tazmin edilmesi talep edildi.

Hayvan üreticisi isyan etti: Bu yıl kadar zorlandığımızı hatırlamıyorum