Özlem Türeci ve Uğur Şahin’den yeni aşı açıklaması

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 12:34 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 12:34 pm

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni varyantlar için aşı geliştirilebileceğini duyurdu.

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, Fransız Les Echos sitesine konuştu. Koronavirüsün etkisinin devam ederken daha dirençli bir hale de gelebileceğini söyleyen Türeci ve Şahin, mevcut sistemleri gerektiği takdirde 100 gün içinde yeni bir koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini açıkladı.

BioNTech’in koronavirüs aşısına ilişkin konuşan Şahin  “Aşımız iki tür koruma sağlıyor. Birincisi virüsü nötralize eden antikorlar diğeri ise T hücreleri ile geliştiriliyor. BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonu da Ağustos ayında klinik denemelere başlayacak. Böylelikle Delta varyantına karşı daha iyi performans gösterebilecek. Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı. Türeci ise Delta varyantı gibi yeni varyantların ortaya çıkması nedeniyle üçüncü doz bir aşıya ihtiyaç olabileceğini kaydetti. Üçüncü doz kararının laboratuvarlarda değil ülkenin yetkililerine ait olduğunu söyledi. Türeci şu ifadeleri kullandı:

“Spike proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir”

İspanya’nın en büyük bilim ödülü, Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile bir grup bilim insanına verildi