Özkiraz ‘Erdoğan’ı, Diyarbakır’a götüren’ anketi açıkladı

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 9:51 am - Güncelleme: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 10:01 am

Kemal Özkiraz, MAK Araştırma’nın AKP’nin yüzde 34.3’e düştüğü son anket için, “İşte Erdoğan’ın HDP kitlesine hamle yapmasının sebebi. Hemen hiçbir ankette yüzde 45’i bile bulamıyor” dedi.

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, YouTube hesabından, MAK Araştırma’nın son anketini ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini değerlendirdi.

Özkiraz, ‘Erdoğan’ı Diyarbakır götüren şey işte bu anket’ başlığıyla yayımladığı videoda, “Erdoğan’ın HDP seçmenine hamle yapmaya çalışma sebebi bu. Hemen hiçbir ankette yüzde 45’i bulamıyor. Bunu bir şekilde 50+1’e tamamlaması lazım. Ee bunu nereden yapacak? Gökten seçmen yağmayacak, tabii mültecileri vatandaş yapmazsa. Ki o da zor görünüyor. Erdoğan, aradığı bu kadar büyük seçmeni nereden bulur? HDP’den. Peki HDP seçmeni kimi dinler? Siyaseten Demirtaş’ı, ideolojik olarak Abdullah Öcalan’ı. Öcalan, Kandil ekseninde bir siyasi harekata girmeye çalışıyordur. Bunun en önemli emaresi Öcalan’a İstanbul seçimleri öncesi yazdırılan mektup ve Murat Karayılan’ın ‘Biz Türkiye Cumhuriyeti ile görüşüyoruz’ bize aracılar gönderiyorlar’ açıklaması” ifadelerini kullandı.

HDP SEÇMENİ İKNA OLUR MU?

“Peki bu kitle ikna olur mu?” diyen Özkiraz, şöyle devam etti: “Kürtleri insanlar çok hafife alıyor. Evet, geçmişte Kürtler geçmiş çok suistimal edildi. Ama Kürtler bu süreçte çok şey öğrendiler. Türkiye’nin siyasal bilinci en yüksek seçmeni HDP seçmeni. HDP KCK’nın baskısıyla seçimleri boykot kararı alırsa bu karara uyacak seçmen kitlesi yüzde 4’ü geçmeyecektir. Geri kalanı Millet İttifakı’na adayına oy verecektir. Bu da Erdoğan’ın kaybetmesini sağlayabilir. Böyle bir yaklaşımı HDP’den beklemiyorum, benimkisi sadece bir beyin jimnastiği.”

Özkiraz’ın paylaştığı anket ise şöyle:

Ankete göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığını yaptığı AKP’nin oy oranı yüzde 34.3’e düştü. Araştırma sonuçlara göre; AKP’nin oy oranındaki düşüş göze çarpıyor. CHP yüzde 23, İYİ Parti yüzde 13.6, HDP yüzde 9.2, MHP ise yüzde 8.4. DEVA Partisi yüzde 2.20, Gelecek Partisi yüzde 2.8 oy oranına ulaşırken Saadet Partisi ise yüzde 1.8 olarak ölçüldü.

Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu: Çözüm sürecini biz sonlandırmadık