Özgür Özel’den Yargıtay’ın açıklamasına ilk yanıt! “Hadsizlik yapıyorlar”

Yayın tarihi: 10 Kasım 2023 Cuma 10:57 pm - Güncelleme: 10 Kasım 2023 Cuma 10:57 pm

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Yargıtay Başkanlığı’nın, 3. Ceza Dairesi’ni destekleyen açıklamasıyla ilgili ilk yanıt geldi. Özel, “Bu meselede AYM’nin haklı olduğunu, Yargıtay’ın yaptığının ise hadsizlik olduğunu, Anayasa’ya bağlılık yemini eden herkes bilmelidir, söylemelidir. Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için Ankara’daki etkinliğinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, burada yaptığı açıklamada Yargıtay Başkanlığı’nın, 3. Ceza Dairesi’ni destekleyen açıklamasını ‘hadsizlik’ olarak nitelendirdi.

Özel, şunları söyledi:

“Ben Anayasayı okuduğumda, yargı bağımsızlığını biliyorum, hakim teminatını biliyorum. Yargıtay’ın bütün hukuk sisteminin üzerinde olduğunu okumadım. AYM kararlarının hem yargı, hem yürütme hem de yasama organları açısından bağlayıcı olduğunu biliyorum.

Anayasa’yla yönetiliyorsak, bu meselede AYM’nin haklı olduğunu, Yargıtay’ın yaptığının ise hadsizlik olduğunu, Anayasa’ya bağlılık yemini eden herkes bilmelidir, söylemelidir. Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır.

Eğer Anayasa’nın AYM kararlarıyla ilgili maddesini görmezden gelirseniz, biri de sizin Cumhurbaşkanlığı yetkisini görmezden gelir, öbürü Meclis’in yetkisini görmezden gelir. O zaman ortada devlet, düzen kalmaz. Biz bu devleti ne güçlüklerle kurduk. Bu ülke ne bedellerle bir Anayasa’ya sahip oldu. Anayasa’yı yok saymak kimsenin haddi değildir. AYM kararını tenkit edebilirseniz ama yok sayamazsınız. Yok sayarsanız, kendi varlığınızı inkar edersiniz”

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ‘hak ihlaline’ uğradığını ve tahliye edilmesi gerektiği kararını aldı. Atalay’ın tahliyesi beklenirken, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ AYM’nin kararını yok sayarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Söz konusu hamleye tepki yağdı.

Muhalefetin ‘yargı darbesi’ olarak nitelendirdiği kararın ardından Yargıtay Başkanlığı’ndan bugün 3. Ceza Dairesi’ne destek açıklaması geldi. Yargıtay Başkanlığı’nın yazılı açıklamasında AYM, Yargıtay ve Danıştay’ın eşit yetkide olduğu ve AYM’nin Can Atalay kararıyla Anayasa’nın 14’üncü maddesini işlevsizleştirdiği öne sürüldü.