Özgür Özel’den TBMM’de çıkan kavgalara ‘Atatürk’ göndermesi

Yayın tarihi: 4 Eylül 2024 Çarşamba 11:25 am - Güncelleme: 4 Eylül 2024 Çarşamba 12:06 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümü töreninde konuştu. Özel, Meclis’te çıkan kavgalara atıfta bulunarak Atatürk’ün tüm kararları müzakere ve oy çokluğu ile aldığını hatırlattı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin fitilini ateşlediği Sivas Kongresi’nin 105’inci yıl dönümü kutlanıyor. Sivas’ta yapılan törene katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas Kongresi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasındaki rolünü anlatırken, günümüzde TBMM’de yapılan kavgalara atıfta bulunarak, Atatürk’ün kendisine karşı çıkanlarla saatlerce müzakere ettiğini ve tüm kararları oy çokluğu ile aldığını hatırlattı.

Özgür Özel: Mustafa Kemal’in askeriyim demeyen teğmen beka sorunu!

Özgür Özel’in konuşmasında öne çıkanlar şu şekilde:

Sivas Kongresi bağımsızlığımızdan asla vazgeçmeyeceğimizi dünyaya duyuran bir kongredir. Bir milletin kurutuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer burasıdır. 105 yıl sonra bu tarihi mekânlarda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yüreğinde vatan millet bayrak ve Atatürk sevgisi olan Sivaslılarla birlikte olmaktan gurur duyuruyorum.

BÜTÜN ANADOLU’NUN KAZANILMASINI SAĞLAYACAK MÜCADELEYİ BAŞLATACAK

Biraz önce çeşitli siyasi partilerin tarihi geçmişlerine yapılan atıflara katkı olarak buradan büyük bir onular bir tarihi hatırlatma yapmak da ben istiyorum. Sivas Kongresi’nde Anadolu’daki işgale karşı mücadele veren tüm yapılar, birleştirilmiş ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanmıştır. Bu cemiyet İstiklal Savaşı’nın omurgasını oluşturan yapıdır ve bu yapı önümüzdeki süreçte bütün Anadolu’nun şahit olduğu bir kenetlenmeyi hayata geçirecek ve İstiklal Savaşı’nı kazanmamızı sağlayacak olan mücadeleyi başlatacak.

CHP’NİN İLK KONGRESİ SİVAS KONGRESİDİR

Bu yapı, Cumhuriyet’in kurulmasına giden yolda Cumhuriyet Halk Fırkası adını alıp daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne dönüşecektir. 1927 yılında yapılan ve resmen 1’inci Kongresi olarak açılan kongrede Mustafa Kemal Atatürk hem açılışta hem kongrede Büyük Nutuk’ta CHP’nin ilk kongresinin yapılmakta olan 1927 kongresi değil 4 Eylül 1919’da başlamış olan Sivas Kongresi olduğunu kayda geçirmiş ve Büyük Nutuk’unda yer vermiştir.

Özgür Özel ile Kılıçdaroğlu görüşmesinin detayları ortaya çıktı

Bu büyük gururla burada ilan etmek isterim ki, bizler bugünkü bütün adımlarımızı 105 yıl önceki Sivas’ta atılan adımlardan ilham alarak atmaya devam edeceğiz. Bir asır önceki azimle çalışıyoruz. Hedefimiz gelecek nesillere daha güçlü daha zengin daha özgür ve daha adil bir Türkiye’yi miras bırakmaktır. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur. Bizimle birlikte bu törenlere başkanlık eden Sayın Meclis Başkanvekilimizin yönettiği pek çok oturuma iştirak etmiş ve onun oradaki söze ve milletin vekilini sözüne duyduğu saygıyı bir kez daha teyit ederek 8 gün boyunca 41 kişinin hiçbir süre kısıtlaması olmaksızın özgürce tartışmasının bir milli mücadelenin başlangıç fitilini ateşlediğini unutmayalım.

GÜNÜMÜZDE TBMM’DE YAPILAN KAVGALAR

Bazı günler Meclis’te 1 dakika için çıkan kavgaları, bazı sözlere duyulan tahammülsüzlükleri ve ona kaba kuvvetle bastırmaları, Atatürk’ün erkinde vasfında birinin kendisine karşı kongreye başkan adayı sunanlara saatlerce müzakere edip, bütün kararları en sonunda oya sunarak aldığını görmek ve bir kişinin verdiği kararla değil de milletin temsilcilerinin verdiği kararın toplumda en üst rızayı doğurduğunu ve en büyük başarıları getirdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Atatürk olmak üzere Sivas Kongresi delegelerini minnetle anıyorum. Bu tarihi güne 105’inci yılında iştirak eden yüreğimdeki vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisiyle selamlıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve bütünlük halinde yüz yılları bin yılları hep beraber yaşayacağına inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ